Dit kindje werd geboren op 15 maart 2020. 's Avonds moesten restaurants en cafés de deuren sluiten vanwege de eerste lockdown.
Dit kindje werd geboren op 15 maart 2020. 's Avonds moesten restaurants en cafés de deuren sluiten vanwege de eerste lockdown.
#Steundezorg

’We zien dat meer vrouwen in deze tijd kiezen voor een thuisbevalling’

Algemeen 627 keer gelezen

Hellevoetsluis - In 2020 zijn er in Hellevoetsluis 171 jongens geboren en 156 meisje. Net als de trend in de rest van Nederland: er worden meer jongens (52%) dan meisjes (48%) geboren. Het is gebleken tijdens de coronacrisis dat meer rust veel effect heeft op moeder en kind. Meer rust helpt om ‘makkelijker’ zwanger te worden en ook om de zwangerschap beter uit te dragen. Het aantal vroeggeboorten is significant gedaald.

Voor verloskundigen is dit een bijzondere tijd om bevallingen te begeleiden. “Het is zo’n rare tijd, ook voor ons. Het is helaas allemaal een stuk afstandelijker” vertelt verloskundige Willie Boudeling. “We missen de partners bij de reguliere controles. Ook hebben we bijna een jaar geen kinderen in de praktijk gehad. Als iemand positief is, of mogelijk positief, dan dragen wij bij de controle beschermende kleding. Zij mag dan pas naar het spreekuur komen als de ‘gewone’ zwangeren allemaal zijn geweest of we zoeken haar thuis op. We maken alles continue schoon om de veiligheid te garanderen. Het is echt een andere wereld waarin we al bijna een jaar lang leven en werken.”

“We zien dat meer vrouwen in deze tijd kiezen voor een thuisbevalling. Dat is voor ons als verloskundigen natuurlijk heel leuk!” Willie vormt samen met Jorieke de Bruin en Diane van de Sande de maatschap en zijn eigenaren van Verloskundigenpraktijk Hellevoetsluis. Zij verzorgen de spreekuren, echo’s, voorlichting, plaatsing anticonceptie, vergaderingen en overleggen/werkgroepen en al het andere werk achter de schermen van de verloskundigenpraktijk. Daarnaast draaien zij ook mee in de 24 uurs diensten samen met drie andere verloskundigen en is menig kind in Hellevoetsluis is door een van hen op de wereld gezet.

“We horen vaak dat mensen denken dat hun partner in deze tijd niet bij de bevalling mag zijn. Maar dat is niet zo” zegt Willie. “Partners mogen er altijd bij zijn. Ook al zou hij coronapositief zijn dan mag hij er toch bij zijn. Iedereen gaat volledig in pak, behalve de barende vrouw natuurlijk, zodat hij toch bij de geboorte aanwezig kan zijn.” Een zwangere heeft geen verhoogd risico. Je kunt wel in het laatste trimester van de zwangerschap meer benauwdheidsklachten krijgen en krijg je daar dan corona bovenop dan kan dat zwaar zijn en tot ernstige benauwdheidsklachten leiden. In onze praktijk hebben we, tot nu toe, wel vrouwen gehad met een coronabesmetting maar alleen tijdens het tweede trimester. Buiten griepverschijnselen zijn zij er allemaal goed doorheen gekomen.”

“Wij hebben wekelijks overleg met verloskundigen uit de regio en het Van Weel Bethesda ziekenhuis en bepalen samen het beleid. Er is een coronateam waar we iedere vraag die we hierover hebben kunnen stellen. De lijnen zijn kort en het loopt heel goed. We blijven natuurlijk voorzichtig. Ook gezien de nieuwe varianten die opduiken. Een jaar geleden hadden we niet genoeg beschermingsmiddelen, dat is nu gelukkig wel anders.”

Lichtpuntjes
Niemand in het team van zes verloskundigen heeft het virus opgelopen. Gemiddeld ziet een verloskundige zo’n 30 mensen per dag tijdens een dienst waardoor zij een risicogroep zijn. “Dus het is opletten en alert blijven. Thuis leven we zo’n beetje als nonnen om de zorg zo goed mogelijk door te kunnen laten gaan. Dit vergt een flinke portie discipline. We zijn als team meerdere keren getest omdat bleek dat we in contact waren geweest met iemand die wel corona bleek te hebben. Onlangs moest ik zelf in quarantaine omdat ik in contact was geweest met iemand die besmet was. Ik moet er natuurlijk niet aan denken om hierdoor een zwangere, een collega, mijn eigen ouders of oma te besmetten. Ik zou dolgraag mijn oma of mijn ouders weer eens willen knuffelen. Afgelopen jaar ben ik weer tante geworden. Ik mocht zelf de bevalling begeleiden, dat was een lichtpuntje in het afgelopen jaar. Verloskundigen staan als beroepsgroep op de lijst voor een vaccinatie omdat ze tot de acute zorg behoren. “Het is nog even afwachten wanneer we de oproep krijgen, maar zodra we deze binnen krijgen dan gaan we allemaal. Hoe eerder, hoe beter!”

Babyboom?
Het is flink drukker in de verloskundigenpraktijk deze periode. Maar Willie vraagt zich af of dat echt corona gerelateerd is? “Vorig jaar is er een grote doorstroom in woningen in Hellevoetsluis geweest. Dat betekent dat er veel nieuwe gezinnen zijn komen wonen. Natuurlijk hebben we in deze periode meer tijd voor elkaar. Wellicht draagt eraan bij dat meer vrouwen sneller zwanger zijn geworden. Op Nieuwjaarsdag hadden we in Hellevoetsluis een babyboom. Een extreem drukke dag waarop 5 baby’s zijn geboren. Wij zijn het jaar 2021 met een enorme knal begonnen!”

“Het plaatsen van spiraaltjes en dergelijke kunnen we inmiddels weer zoals vanouds aanbieden. We kunnen nu ook een 20 weken echo in onze praktijk aanbieden. Onze zorg gaat gewoon door ondanks de coronacrisis en in juli vieren we een klein feestje als we het nieuwe pand aan de Herman Heijermanstraat betrekken.”Uit de krant