Afbeelding
Foto: Evelien Holleman

Ingezonden: Commotie rondom ophalen afval tijdens gladheid

Algemeen 972 keer gelezen

De redactie ontving deze week een e-mail van een medewerker van de reinigingsdienst naar aanleiding van de commotie die ontstond rondom het ophalen van afval tijdens winterse omstandigheden. 

Ik wil met dit bericht graag reageren op alle commotie rondom de lediging van de kliko’s in onze regio en een toelichting geven. Er wordt in algemene zin geklaagd over het niet ophalen van afval, en/of het afwijken van de normale routes in verband met het slechte weer van vorige week en er worden zelfs vragen over gesteld in de gemeenteraad!

Graag wil ik u allen een inkijkje geven in de wereld van de vuilnisdiensten, de vuilnismannen, -vrouwen ook wel beladers genoemd. Ik werk zelf alweer enige tijd als belader van een vuilniswagen. De week waarin wij geconfronteerd werden met de sneeuw en de daardoor ontstane gladheid was voor ons een week waarin wij ons extra hard hebben moeten inzetten en extra lang hebben moeten doorwerken om toch zoveel mogelijk afval op te kunnen halen. Naast het feit dat het in de ijzige vrieskou afzien was en dat we ons een hernia tilden en trokken om de kliko’s over de sneeuwwallen heen te krijgen was het ook nog eens zo dat lang niet alle straten goed gestrooid waren.

Een zware vuilniswagen kan daardoor absoluut niet in alle smalle straatjes komen omdat slipgevaar op de loer ligt. Er zijn ook veel kleine, smalle en doodlopende straatjes die alleen achteruit rijdend te bereiken zijn. En dan nog: Het zijn wel de beladers die de veelal zware kliko’s en containers weg moeten trekken en richting wagen duwen om ze geleegd te krijgen. (Niet helemaal vergelijkbaar dus met een vrachtwagen die de supermarkt komt bevoorraden).

Wanneer dergelijke straten zó spekglad zijn dat ze amper normaal te bewandelen zijn, dan dan zijn ze helemaal gevaarlijk voor mij en mijn collega’s die daar al glibberend doorheen moeten ploeteren en/of rijden. (Terwijl tussendoor ook nog eens auto’s verkeerd of hinderlijk geparkeerd staan waardoor de chauffeur de vuilniswagen amper door de straat gemanoeuvreerd krijgt). Daarom hoop ik dat ik met dit schrijven voor een aantal mensen een klein beetje meer inzicht heb kunnen geven en misschien zelfs begrip heb gecreëerd. En wat nog mooier zou zijn is als de mensen beter nadenken over hóe en met wát ze hun kliko’s volgooien want dit laat nog vaak te wensen over. Wist u bijvoorbeeld dat alle afval in de rest kliko in zakken en dus niet los hoort te worden weggegooid? Waarom? Zodat wij als beladers niet staan te stofhappen achterop de wagen en het risico op wegwaaien van vuil beperkt wordt. Meer weten? Neem contact op met de afval ophaaldienst van uw regio.

Vriendelijke groeten van een willekeurige belader vuilniswagen.

Naam en adres bekend bij de redactie. Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Een geplaatste brief geeft de opvatting van de afzender weer en hoeft dus niet in te houden dat de redactie het met de inhoud eens is.

Uit de krant

Uit de krant