Afbeelding
Foto: PR
Column

Sixpack

Algemeen 303 keer gelezen

Als je sommige advertenties mag geloven, is het mogelijk om binnen een paar weken met een mooie sixpack rond te lopen. Dus, vrouwen en mannen, nog voor de zomervakantie kan de uitgezakte borstpartij er weer geweldig uitzien.

Ik heb voor u het ei van Columbus: een sixpack voor 90 cent! Ik bedoel niet een mooie borstkas, maar een draagkarton voor 6 blikjes.

Per 31 december 2022 komt er 15 eurocent statiegeld op een blikje frisdrank, water of bier. Staatssecretaris Van Veldhoven meldde aan de Tweede Kamer dat ze dit besluit heeft genomen, omdat het aantal weggegooide blikjes in het milieu de laatste tijd alleen maar is toegenomen. Heeft het even geduurd eer Van V. hier achter kwam, de Opruimers Hellevoet weten dit al tijden! 150 miljoen blikjes verdwijnen jaarlijks in het milieu. Dat zijn ongeveer 25 Olympische zwembaden vol.

Producenten en supermarkten hebben zich jarenlang verzet tegen het uitbreiden van het statiegeld. Het is duur en ingewikkeld, en het levert volgens hen te weinig op. Het voorkomen van afval in de natuur levert altijd genoeg op, Ahold en Pepsico! Zelfregulering, kent u dat woord? Als er bij de besluitvorming in de Kamer wordt gesproken over zelfregulering, dan is dat meestal een laatste kans voor een partij - meestal een commerciële, of een producent – om zonder dwang een verbetering aan te brengen. Eigenlijk zou dat meteen moeten geschieden, maar men krijgt nog een paar jaar de kans. Meestal is dat geritseld door de lobbyisten van de industrie.

Zelfregulering, meestal werkt dat niet. Denk maar eens aan de tabaksfabrikanten, die zouden vanaf 1997 uit zichzelf minder reclame maken voor het roken. Maar vanaf 2003 moest het per wet worden verboden.

De voedselindustrie is al helemaal een lachertje. Overal zit veel te veel suiker, zout, kleurstoffen en andere rommel in verwerkt. In 2016 geloofde toenmalig minister Schipper ‘volledig in de zelfregulatie binnen de voedselindustrie’. En kijk nu eens op een willekeurige verpakking…….

Nou, ik ben blij dat er al per 1 juli van dit jaar ook statiegeld wordt ingevoerd op kleine plastic flesjes. Je krijgt dan 15 cent terug als je een flesje inlevert. 70 tot 90 procent van de blikjes en flesjes wordt ingeleverd, blijkt uit onderzoek. Nog 22 maanden zelfreguleren, dan is er statiegeld op blikjes!

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant