Huisartsen bereiden zich voor op code zwart
Huisartsen bereiden zich voor op code zwart
#Steundezorg

‘De toename van het aantal besmettingen door de Britse variant stemt mij niet positief’

Algemeen 2.384 keer gelezen

Hellevoetsluis - “Het hoogtepunt van deze crisis moet nog komen” vertelt huisarts Henk Hoogervorst. “Er is wel licht aan het eind van de tunnel door de vaccinatiecampagne die nu op gang komt. Maar de derde golf, met daarbij de snelle toename van het aantal besmettingen door de Britse variant, stemt mij zeker niet positief.

De Britse variant van het coronavirus wordt op dit moment het meest verspreid en is veel besmettelijker dan het oorspronkelijk COVID-19 virus. Het is de vraag of de forse maatregelen die zijn genomen afdoende zullen zijn. Het r-getal (red: reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt.) ligt hoog. En krijgen we een toename van het aantal besmettingen dan gaat de druk op de zorg in de ziekenhuizen en ic’s verder omhoog.”

Henk Hoogervorst heeft samen met zijn vrouw een duo praktijk aan huis. “De ervaringen van de afgelopen periode zijn vooral spannend en bedreigend. Aan het begin van de crisis hebben we alle mogelijke veiligheidsmaatregelen genomen voor patiënten en personeel zodra de middelen daarvoor voorradig waren; deurbeleid, gescheiden ingangen, mondkapjes, beschermende kleding wachtkamerbeleid. Op Voorne-Putten viel het aantal besmettingen, vergeleken met andere gebieden, relatief gezien mee tijdens de eerste golf.

Een aantal collega-huisartsen liep in de beginperiode het virus op. En ook van hen hoorde ik ‘ik heb me nog nooit zo ziek gevoeld’ net zoals patiënten die hard getroffen worden door het virus aangeven. We kunnen bij uitval van een van de collega’s vervanging onderling goed regelen. Na de eerste golf hadden we een zekere routine en ervaring opgebouwd. Wij zijn dagelijks in contact met onze patiënten en werken daardoor zogezegd in de ‘frontlinie’, maar de ziekenhuizen verdienen de meeste steun. Zij staan écht al een jaar in de ‘frontlinie’ van dit gevecht. Het is pijnlijk als je hoort dat er mensen zijn die het virus ontkennen of beweren dat de beelden die we op televisie zien uit de ziekenhuizen zijn gemaakt met acteurs.”

“Ik denk niet dat er nog strengere maatregelen nodig zijn, dat kan bijna niet het is al zo streng. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt dan zou het virus sneller ingedamd kunnen worden. Het zijn tenslotte mensen die het virus verspreiden. In het voorjaar was het echt stil op straat dat is nu wel anders. Dat stukje solidariteit is helaas een stuk minder deze periode. Ook al ben je er zelf niet ziek van je verspreidt het wel waardoor de druk op de ziekenhuizen stijgt.”

“Ik heb met eigen ogen gezien hoe ziek mensen kunnen zijn. Ook jongere mensen, zonder onderliggend ziektebeeld, kunnen doodziek worden van dit virus. Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. Anderzijds soms gaat het ook verrassend goed. Bij een groepje senioren die gezellig koffie hadden gedronken bij elkaar bleek er één positief, maar de rest ontsprong de dans. Het lijkt wel Russische roulette. Jongeren hebben zwaar met de maatregelen. De meesten ervaren het, als ze het krijgen, als een verkoudheid. Maar ze hebben wel ouders, opa’s en oma’s die ze kunnen besmetten.”

Code zwart
Al jaren maken wij het huisartsen rampenopvangplan als onderdeel van het ROAZ (red: regional overleg acute zorgketen). Dit was altijd een ver-van- ons-bed show. Maar in het voorjaar 2020 bleken we ons te moeten voorbereiden op wat komen ging. Nu bereiden we ons voor op code zwart. Dit raakt me omdat we niet precies weten waar we naar toe gaan. Gaan we het redden met het aantal beschikbare ic-bedden of komt er een tekort? Komt er een opnamestop? Zal er een keuze gemaakt moeten worden mensen niet meer te reanimeren? Moeten we straks twee mensen aan een beademingsapparaat leggen? Kortom; is er straks geen capaciteit in de ziekenhuizen meer? Dat laat doemscenario’s zien zoals we die eerder hebben gezien in Portugal en Engeland. Ik hoop natuurlijk dat dit geen realiteit zal worden, maar ik denk dat we daar door de forse toename van Britse variant wel ernstig rekening mee moeten gaan houden. Eerder hebben we de afgelopen periode al te maken gehad met een aantal gesloten SEH’s in regio, dat betekent dat wij als huisartsen mensen met bijvoorbeeld een hartinfarct op dat moment niet naar zo’n ziekenhuis konden doorsturen. Het lijkt nu allemaal relatief rustig, maar dat is de stilte voor de storm ben ik bang.” Er zitten ook wel wat positieve kanten aan deze coronacrisis; automatisering heeft een boost gekregen. Beeldbellen is nu mogelijk waardoor de patiënt niet per se naar de praktijk hoeft te komen. Het onderling overleg in de zorg is beter geworden. Dat zijn dan de kleine lichtpuntjes te midden van deze zware periode.

Vaccinaties
In Hellevoetsluis hebben 90 plussers inmiddels een uitnodiging gehad via de huisarts. Ook 80 en 85 plussers zijn binnenkort aan de beurt om zich te laten vaccineren met het Pfizervaccin bij GGD vaccinatielocatie in Rotterdam. Huisartsen zullen starten met het vaccineren met het Astra Zenica vaccin zodra dit beschikbaar is. Dit vaccin is geschikt voor mensen onder 65 jaar. Als eerste ontvangt de groep 63 en 64 jarigen een uitnodiging. Daarnaast worden mensen met morbide obesitas, syndroom van Down en een groep mensen met neurologische problemen gevaccineerd. Ook wijkverpleegkundigen zullen met deze batch gevaccineerd worden. Het RIVM wijst een aantal regio’s aan waar begonnen zal worden. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de huisartsenpraktijken in de ‘oude Eendraght zullen gaan vaccineren in het speciaal ingerichte straat voor huisartsen. Volgend kwartaal worden meer vaccins verwacht en zal er op grote schaal gevaccineerd kunnen worden. De GGD’s gaan samen met de huisartsen vaccineren. Dokter Hoogervorst: “ Wij zullen in Hellevoetsluis eind februari of begin maart met prikken beginnen van de groep onder de 65 jaar. Tegen de ouderen zou ik echt willen zeggen: kan je naar de GGD locatie (gebracht worden) laat je daar dan prikken. Wacht niet op de huisarts. Wij komen wel maar wanneer we de ouderen kunnen gaan vaccineren weten we op dit moment nog niet. ”



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant