Afbeelding

Mamaliefde is: ‘Ik zou echt niet weten waar ik nu zou staan, zonder extra hulp’

Algemeen 416 keer gelezen

Meer rust en structuur
De eerste jaren bepalen voor een groot deel hoe iemand zich ontwikkelt. In deze periode hecht een kind zich aan zijn ouders en wordt de basis gelegd voor het zelfvertrouwen, het contact maken met andere mensen, het oplossen van problemen en zelfs voor het vinden van een baan of een geschikte partner. Stress, onzekerheid en nare gebeurtenissen in de beginperiode kunnen grote impact hebben. Deze kunnen worden veroorzaakt door het geboren worden in een omgeving waar ouders onder grote druk staan. Een kind dat van kleins af aan met spanningen te maken krijgt, kan daar de rest van zijn of haar leven last van hebben. Om het welzijn van deze kinderen te verhogen, krijgen ouders die het moeilijk hebben steun om meer rust en structuur in hun leven te brengen. Van het onder controle krijgen van schulden tot hulp bij huisvesting en van begeleiding bij een zwangerschap op jonge leeftijd tot ondersteuning bij gezinsproblematiek.

Den Haag– Je toekomst begint al voor je geboorte. De eerste 1000 dagen – vanaf de conceptie tot het tweede levensjaar – zijn van cruciaal belang voor de rest van je leven. Het verloop van deze periode blijkt een belangrijke graadmeter voor zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd. Met de nieuwe campagne ‘Mamaliefde is...’ wil het ministerie van VWS zich inzetten voor een kansrijke start voor ieder kind. Door ouders zorg en ondersteuning te bieden tijdens en na de zwangerschap, starten zoveel mogelijk kinderen op een zo goed mogelijke manier – en daar hebben ze hun hele leven profijt van.

Overzicht kwijt
Brenda (26) uit Breda kreeg hulp van maatschappelijk werkster Linda (38) bij het inzichtelijk maken van haar schulden: “Toen mijn vriend Corné en ik elkaar leerden kennen hadden we het allebei financieel al vrij zwaar. Ik vanwege een restschuld na de verkoop van het huis waar ik met mijn ex woonde, hij doordat zijn eigen bedrijf niet goed liep tijdens de crisis. Ik ben heel gestructureerd en hield alles goed bij, maar op een gegeven moment was dat niet meer te doen. Het dieptepunt kwam toen ik 27 weken zwanger was van onze dochter, Constance. Er werd beslag gelegd op mijn loon, mijn auto en mijn rekeningen. Toen raakte ik het overzicht kwijt en ben ik hulp gaan zoeken bij maatschappelijk werk. In samenwerking met Linda hebben we toen een plan opgesteld op basis van wat er binnenkomt en wat er maandelijks betaald moet worden. Een bewindvoerder beheert nu het geld, wat mij veel rust geeft. Omdat Corné en ik allebei fulltime werken, lossen we elke maand een flink bedrag af. We hebben eindelijk de controle terug! Dankzij Linda is ook de schaamte om hulp van instanties als de Voedselbank aan te nemen een stuk minder geworden. Mensen zijn zo lief en behulpzaam. Dat iedereen zo voor ons klaarstaat, daar word ik nog steeds wel eens emotioneel van.”

Eigen plek
Voor Navina (32) uit Purmerend leek een eigen woning een onbereikbare droom, Cindy van VoorZorg hielp die droom uitkomen. Navina: “Als kind heb ik op verschillende crisisopvangplekken gewoond en uiteindelijk kwam ik in een internaat terecht. Daarna heb ik van huis naar huis gehopt en even samengewoond, maar toen ik zwanger raakte zette hij me op straat. Dat was het moment dat ik besloot hulp te zoeken en zo kwam ik bij VoorZorg terecht.” Cindy: “Bij VoorZorg begeleiden we jonge vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind en te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Het belangrijkste wat ik voor Navina heb kunnen doen is haar helpen met de urgentieverklaring voor haar woning. Bij steeds verschillende vrienden op de bank slapen kan tijdelijk, maar niet als je hoogzwanger bent. Dan heb je echt een eigen plek nodig.” Navina: “Toen mijn dochtertje geboren werd woonde ik in een opvanghuis, zes weken later kreeg ik de sleutel van mijn eerste woning. Een huis helemaal alleen voor mij en mijn dochter! Ik weet niet hoe ik het zonder Cindy gedaan zou hebben. Alles wat je normaal gesproken met de vader van je kind deelt, deelde ik met haar. Nu, vijf jaar later, stuur ik haar nog steeds als eerste een berichtje als de nood hoog is. Omdat ik weet dat ze altijd voor me klaarstaat.”

Verademing
Dani (31) uit Nijmegen vindt het lastig om haar drie kinderen, waarvan één met gehoorproblemen, alleen op te voeden. Ze zocht hulp en wordt nu gesteund door wijkcoach Erik. Dani: “Ik ben opgegroeid in Den Bosch, maar heb door de jaren heen op veel verschillende plekken gewoond. Oorspronkelijk kom ik uit Polen, mijn ouders zijn met mij verhuisd toen ik drie jaar oud was. Ik raakte al jong zwanger en op mijn negentiende werd mijn eerste zoon geboren. Daarna kreeg ik nog twee kinderen. Mijn zoons van twaalf en negen hebben dezelfde vader, mijn dochtertje is bijna een jaar. Met mijn beide exen heb ik weinig contact en omdat ik geen vrienden of familie in de buurt heb wonen, sta ik er nu helemaal alleen voor. Dat is behoorlijk zwaar en ik heb regelmatig het gevoel dat ik het niet goed genoeg doe. Dat ik mijn kinderen niet alles kan bieden wat ze nodig hebben. Het gehoor van mijn jongste zoon leek achteruit te gaan en dat was voor mij het moment om hulp te gaan zoeken. Toen ik met andere moeders besprak dat ik naar het wijkteam wilde gaan, werd me dat afgeraden. Ze waren bang dat mijn kinderen zouden worden afgepakt. Gelukkig heb ik doorgezet! Sindsdien heb ik contact met wijkcoach Erik en dat is een verademing. Dankzij hem zijn we juist een veel gelukkiger gezin geworden. Ik bel of mail hem als ik een probleem heb en hij komt regelmatig op bezoek om te kijken hoe het gaat. Via hem ben ik in contact gekomen met een opvoeddeskundige en krijg ik wekelijks huishoudelijke hulp. Ik heb veel meer rust en ruimte en zou echt niet weten waar ik nu zou staan, zonder deze extra hulp.”

Over ‘Mamaliefde is…’
Deze nieuwe campagne is onderdeel van het actieprogramma ‘Kansrijke Start’ en focust zich op het voorkomen van stress tijdens en na de zwangerschap. De doelgroep bestaat voornamelijk uit ouders tussen de 18 en 40 jaar in een kwetsbare situatie en met zorgen over hun financiën, relatie of huisvesting. Het doel is deze problemen bespreekbaar te maken en angst of schaamte om met een zorgverlener te praten weg te nemen. Tijdens de campagne worden communicatiematerialen (beschikbaar op kansrijkestartnl.nl) verspreid onder lokale coalities die tonen wat mamaliefde is en hoe ouders in contact kunnen komen met zorgverleners. Op het speciale YouTube-kanaal mamaliefdeis.nl worden herkenbare verhalen getoond over het gesprek dat moeders aangingen met hun zorgverlener.

Sommige namen in dit artikel zijn om privacy redenen gefingeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant