Jeffrey Emor (l) draagt zijn taak als JOGG regisseur na bijna zeven jaar over aan José Wille. (Foto: Wil van Balen)
Jeffrey Emor (l) draagt zijn taak als JOGG regisseur na bijna zeven jaar over aan José Wille. (Foto: Wil van Balen) Foto: Wil van Balen

‘Door inzet van vele partijen hebben we al veel kunnen bereiken’

Algemeen 900 keer gelezen

Voorne - Sinds 1 januari heeft José Wille het stokje overgenomen van Jeffrey Emor als Jogg-regisseur. Jogg staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Een initiatief waar Hellevoetsluis in februari 2014 bij aansloot, en waar sinds vorig jaar ook Brielle en Westvoorne deel van uitmaken onder de naam 'Lekker bezig! Voorne'. “Het gaat om gedragsverandering.”

Door Esdor van Elten

Jeffrey werkt sinds 2000 bij Stichting Push en is vanaf het allereerste begin bij JOGG betrokken geweest. “ Toen ik gevraagd werd als regisseur was dat een nieuwe uitdaging die al heel erg aansloot bij mijn eigen passies en interesses. Ik heb een achtergrond als sportconsulent. Daar ligt mijn hart. Gezond eten, bewegen, bewust leven, het zijn allemaal dingen die ik altijd al belangrijk vond. Ik zag het ook als een kans om mijn netwerk te verbreden en nog meer partijen te enthousiasmeren voor dit doel.”

Breed front
Een breed netwerk is inderdaad belangrijk, want JOGG steunt bovenal op de participatie van veel verschillende partijen, waaronder onderwijs, bedrijfsleven, en de overheid. Een breed front. “We richten ons op kinderen van 0 tot 19 jaar”, legt Jeffrey uit. “Ons doel is om de complete leefomgeving van de kinderen zo in te richten dat een gezonde levensstijl iets natuurlijks wordt. Dat kun je natuurlijk niet van bovenaf opleggen en daarom is het belangrijk om alle mensen en organisaties rondom de kinderen erbij te betrekken. Allereerst natuurlijk met de ouders, maar ook het consultatiebureau, het kinderdagverblijf, de scholen, de sportclubs en noem maar op.”

Goede basis
José Wille neemt dan wel formeel nu pas het stokje over van Jeffrey als JOGG-regisseur, dat betekent niet dat zij een nieuwkomer is. Zij liep in 2015 stage bij 'Lekker Bezig! Hellevoetsluis' als onderdeel van haar opleiding pedagogiek, begon haar eigen voedingsbureau, maar bleef als vrijwilliger bij JOGG betrokken. “Ik heb altijd veel affiniteit gehad met de onderwerpen voeding en kinderen”, vertelt zij. “Daarom koos ik 'Voeding' als specialisatie.”
Het doel van JOGG is het aanleren van gezond gedrag en dat begint thuis: “Wat de ouders als normaal beschouwen, beschouwt ook het kind als normaal. Dus in het gezin is al veel winst te behalen. Als je daar de basis legt voor gezond gedrag: eten van groenten en fruit, water drinken, goed slapen, dan zet zich dat haast automatisch door op ander plekken.”
Het is niet zozeer een kwestie van moeten en niet mogen, denkt José: “Als de basis goed is, dan kun je op gepaste tijden prima uitpakken met koek , snoep of limonade. Waar het om gaat is dat dat een luxe blijft, en niet de standaard. Dingen verbieden die mensen lekker vinden heeft geen zin. Je moet het alleen de juiste plek geven.”

Verleiden, niet verbieden
Dat is ook de gedachte achter bijvoorbeeld de gezonde school- en sportkantine, zo valt Jeffrey zijn collega bij. “Een vereniging als Vlotbrug past het concept 'verleiden, niet verbieden' toe. Natuurlijk kun je dat broodje kroket echt nog wel krijgen, maar de vereniging draagt vooral de gezonde alternatieven zichtbaar aan.”
Ook het Penta College CSG Jacob van Liesveldt volgt een vergelijkbare strategie: “De exploitant daar heeft een heel concept ontwikkeld om de scholieren te verleiden om gezond te kiezen. Met een compleet spaarsysteem en zichtbare uitingen.” Jeffrey is trots en blij dat dit soort initiatieven uit de organisaties zelf komen: “Wij kunnen dat allemaal niet zelf. Je hebt echt mensen nodig binnen de verschillende partnerorganisaties die hier echt tijd en energie in steken. Als dat gebeurt, dan zie je dat het zich ook als een olievlek uitbreidt.”
Verleiden is één ding, het bewust maken van gezond gedrag is een ander. Lessen kunnen daarbij helpen. “Wij faciliteren bijvoorbeeld 'de gezonde les', legt José uit. “Hoeveel suiker bevat een flesje energiedrink? Hoe lang moet je eigenlijk touwtjespringen om die energie weer te verbranden? Als je het op deze manier aanschouwelijk en beleefbaar maakt gaat het voor kinderen echt leven”

Al veel bereikt
Terugkijkend op bijna zeven jaar JOGG vindt Jeffrey dat er echt wel wat bereikt is. “Als je ziet hoeveel partners zich hebben aangesloten, dan wordt het initiatief inmiddels breed gedragen in Hellevoetsluis en op Voorne. Er zijn scholen die inmiddels fruitdagen hebben ingesteld, of die nu kinderen stimuleren om water te drinken in plaats van sap.
Ook zijn er bij verschillende sportverenigingen en in de publieke ruimte watertappunten geplaatst.”
Een ander mooi project waar een aantal Hellevoetse scholen bij betrokken zijn is Schoolplein14, een initiatief van de Cruyff Foundation (bekend van de Cruyff Courts) om schoolpleinen aantrekkelijk te maken, zodat kinderen graag meer willen buitenspelen. “Door de inzet van vele partijen hebben we veel kunnen bereiken met een relatief klein budget”, concludeert Jeffrey tevreden.

Alle vertrouwen
Nu Jeffrey zijn functie als regisseur neerlegt om zich binnen Stichting Push op andere taken te kunnen richten, laat hij zijn oude taak met een gerust hart in handen van zijn opvolger: “José loopt al heel lang mee en kent alle in en outs. Ik heb alle vertrouwen in haar kennis en motivatie om deze taak goed op te pakken.” Afgelopen jaar was José al mede-regisseur, waardoor de overdracht soepel is verlopen. Hoewel het coronajaar 2020 natuurlijk wel een lastig moment was om zo'n taak over te nemen, niet alleen omdat veel activiteiten van Stichting Push stil kwamen te liggen, maar ook omdat de crisis impact heeft op de kinderen zelf: “Kinderen konden niet sporten en speelden ook minder buiten.” Toch blijft hij positief: “Kinderen zijn flexibel, en één jaar hoeft geen groot effect te hebben.” José beaamt dat: “Als alle activiteiten weer beginnen, dan herstelt zich dat.”

Stimuleren
Dat betekent niet dat er niets hoeft te gebeuren: “Het zal zeker goed zijn om bepaalde groepen extra te stimuleren, bijvoorbeeld door kleinschalige sport- en spelactiviteiten aan te bieden.” Een belangrijke taak voor José is ook de samenwerking tussen 'nieuwkomers' Brielle en Westvoorne vorm te gaan geven. “We moeten weer meer zichtbaar worden, en zo kunnen we hopelijk het initiatief uitbreiden over heel Voorne.” In die taak neemt ze Jeffrey graag als voorbeeld: “Ik heb bewondering hoe hij met zijn sociale contacten zoveel mooie gesprekken op gang heeft gebracht. Hij weet echt hoe je mensen enthousiast te maken. Ik ga proberen dat na te volgen!”

Wie graag eens met José van gedachten wil wisselen over samenwerking, kan contact met haar opnemen via telefoonnummer 06-41288882 of per mail: j.wille@stichting-push.nl.

Maak ook kennis met de partners en activiteiten van JOGG op
www.lekkerbezighellevoetsluis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant