Afbeelding

HSA overhandigt Petitie Windmolenpark Maasvlakte 2

Algemeen 477 keer gelezen

Rotterdam/Maasvlakte - Woensdagochtend 27 januari j.l. heeft Allard Pheifer als regio-ambassadeur Maasvlakte van de HSA (Holland Surfing Association) een petitie overhandigt aan wethouder van Klimaat Arno Bonte van de Gemeente Rotterdam. De petitie, die meer dan 8100 keer is ondertekend richt zich op het behoud van de Maasvlakte 2 als veilige surfspot.

De HSA en surfers maken zich zorgen over de veiligheid nu er vergaande plannen liggen voor de aanleg van een windmolenpark. Deze plannen hebben grote impact op de zeer geliefde surfspot, omdat een deel van de windmolens in de vloedlijn geplaatst worden. In totaal zullen er 22 windturbines geplaatst worden. Tien windturbines zullen er op de harde zeewering (dijk) worden geplaatst en twaalf op de zachte zeewering (strand/vloedlijn). In opdracht van Rijkswaterstaat zal Eneco dit park aanleggen en exploiteren.

De HSA en surfers die zij vertegenwoordigen vinden dat hun belangen niet adequaat zijn meegenomen tijdens de ontwerpfase van het project. Zo heeft het windpark een grote impact op golfsurfers en kitesurfers omdat de 12 windturbines op de zachte zeewering op het strand en in de vloedlijn geplaatst worden. Kitesurfers zullen daardoor langs een groot gedeelte van het extensief strand niet meer mogen kitesurfen. Golfsurfen mag nog wel, maar een deel van de windturbines zal in de branding komen te staan, hierdoor kan mogelijk een veiligheidsrisico ontstaan. Dit veiligheidsrisico is momenteel niet voldoende benoemd in de Milieu Effect Rapportage (MER).

De HSA vind dat de windturbines binnen de aangewezen zone in het bestemmingsplan verplaatst kunnen worden richting de duinen zodat het veiligheidsrisico wordt weggenomen. Dit is reeds kenbaar gemaakt aan Eneco & RWS middels een ingediende zienswijze. De HSA beraadt zich nu om bezwaar in te dienen tegen de huidige plannen bij de Raad van State als onvoldoende rekening gehouden wordt met de belangen van de surfers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant