De Akkerranden is een van de bouwprojecten die zou moeten gaan zorgen voor beweging in de woningmarkt.
De Akkerranden is een van de bouwprojecten die zou moeten gaan zorgen voor beweging in de woningmarkt.

Gemeente Hellevoetsluis zet in op doorstroming woningmarkt

Algemeen 2.717 keer gelezen

Hellevoetsluis - Er zijn te weinig geschikte woningen voor senioren in Hellevoetsluis; dat is van een van pijlers waarover wordt gesproken in de Woonvisie 2020-2030 die is opgesteld door de gemeente. Door vergrijzing zal de toenemende druk op de woningmarkt verder versterkt worden. De druk op de woningmarkt in de gehele Randstad heeft effect op het aanbod van huur -en koopwoningen en drijft de prijs op. 

De gemeente wil met huidige en toekomstige bouwprojecten inzetten op een gevarieerder woningaanbod om zo betere doorstroming in de Hellevoetse woningmarkt te creëren. In deze woonvisie wordt puur gesproken over ‘de stenen’ en de manieren om doorstroming op de woningmarkt in onze gemeente weer op gang te krijgen. In gesprek met wethouder Aart Jan Spoon geeft hij tekst en uitleg over deze Woonvisie en wat dat betekent voor wonen in Hellevoetsluis.

Doorstroming woningmarkt
De woningen, veelal eengezinswoningen, die in de jaren 70 en 80 zijn gebouwd toen Hellevoetsluis nog een groeikern was, zorgen nu voor stagnatie in de woningmarkt. “We willen een divers aanbod in bouwprojecten. Als we nu alleen maar grote huizen bouwen dan blijven mensen daar waarschijnlijk hun hele leven wonen. Die ‘fout’ hebben we in het verleden ook gemaakt waardoor de doorstroom is gestagneerd en we nu deze problemen hebben. Voor een evenwichtige woningmarkt moet er regelmatig verhuisd worden” geeft de wethouder aan. “Eigenlijk heb ik hier natuurlijk geen recht van spreken omdat ik al mijn hele leven in hetzelfde huis woon”, geeft hij toe. Een wijk zoals Den Bonsen Hoek met seniorencomplexen rondom winkelcentrum De Jachthoorn en in de rest van de wijk een mix van huur, koop en seniorenwoningen is volgens hem een goed voorbeeld voor toekomstige wijken. Mensen die op zoek zijn naar een grotere of kleinere woning zouden in zo’n wijk kunnen verhuizen binnen hun sociale omgeving. En niet helemaal aan de andere kant van Hellevoetsluis of zelfs buiten de stad.”

54.000 woningen voor 2030
Met de provincie en 14 regiogemeenten zijn begin 2019 afspraken gemaakt. In het Samenwerkingsverband Wonen staat dat de regio Rotterdam moet uitbreiden met 54.000 woningen voor 2030. Gemeenten en woningcorporaties zetten zich in voor een betere balans van het woningaanbod in de regio. “Alles wat in deze Woonvisie is opgenomen is toekomstgericht, dus op de gemeente Voorne. Deze woonvisie is vastgesteld door de raad van Hellevoetsluis maar in het voortraject hebben wij met de wethouders Wonen van de andere twee gemeenten regelmatig overleg gehad. Westvoorne loopt tegen een aantal praktische problemen aan met betrekking tot de stikstofproblematiek waardoor zij die afspraken moeilijker kunnen nakomen. We kijken nu al hoe we die straks gezamenlijk kunnen oplossen. De provincie stuurt erop aan het woningtekort als één gemeente Voorne aan te pakken.”

Voldoende sociale huurwoningen
“Uit onderzoeken uit 2019 kwam naar voren dat er ruim voldoende sociale huurwoningen zijn voor Hellevoeters, in totaal zijn dat er 5.334. Alleen woont de doelgroep niet altijd in deze woningen; deze woningen worden in sommige gevallen bewoond door de zogeheten ‘scheefwoners’. Daarnaast hebben we afspraken met het Rijk en de provincie voor meer spreiding van huurders over de regio met name vanuit Rotterdam. Rekenen we deze mee dan moeten er meer sociale huurwoningen gebouwd worden.”

‘Scheefwoners’
De gemeente zet in op twee sporen. Ten eerste: meer sociale huurwoningen bouwen en zogeheten ‘scheefwoners’ laten doorstromen. Deze huishoudens hebben een jaarinkomen van boven de sociale inkomensgrens, maar wonen in een sociale huurwoning. Het gaat hier om 13,7 % van de huishoudens in corporatiewoningen. “Voor de bouw van sociale huurwoningen moet een mix aan kostendragers gevonden worden; projectontwikkelaars die willen bouwen en corporaties die willen verhuren.” Ten tweede: veel sociale huurwoningen worden bewoond door mensen die nu niet meer in aanmerking zouden komen voor zo’n woning als ‘nieuwe huurder’ omdat ze in de loop der jaren meer zijn gaan verdienen. “Het is begrijpelijk dat die mensen er wonen, maar het zou fijn als deze groep toch zou doorstromen zodat de woning beschikbaar komt voor de doelgroep waar die eigenlijk voor bedoeld is. Het is niet onze bedoeling deze mensen koste wat het kost uit hun woning te krijgen. Of het nu om een huur of koopwoning gaat; de bewoner wordt beschermd.”

Wat is het alternatief?
Doorstromen is dus de inzet van de gemeente, maar is er een alternatief degenen die zouden willen doorstromen? Als er niets te koop is in de prijsklasse vlak boven de sociale huurklasse dan gaat dat niet lukken. “We willen heel gevarieerd gaan bouwen, dat komt ook terug in de Woonvisie. Dat zie je terug in bouwprojecten De Akkerranden en Stadsdorp 3223. Hier komt minimaal 20% sociale woningen. “We bouwen misschien niet sec voor de doelgroep. Maar de woning die achtergelaten wordt, is vaak wel geschikt voor de doelgroep”, meent de wethouder. “Hierdoor kun je het sociale betaalbaar maken. Alle bouwprojecten die na 2019 de pijplijn ingaan bestaan voor minimaal 20% sociaal. Met ontwikkelaars die minder dan die 20% in een bouwproject opnemen gaan wij niet in gesprek.”

De appartementen Kop van Oostdijk zijn volgens de wethouder ook zeer geschikt voor ouderen die mogelijk een eengezinswoning achterlaten. Met huurprijzen net onder €1000 voor een driekamerappartement is dat echter alleen voorbehouden aan ouderen met een ruime portemonnee.

Wooncoach
Uit de gesprekken die de gemeente heeft gevoerd komt naar voren dat ouderen vaak wel willen verhuizen, maar er tegenop zien. Bij veel mensen leeft het beeld dat ze er financieel op achteruit zouden gaan. Bij een verhuizing komt veel kijken; simpele dingen maar ook ingewikkelde dingen. “We hebben in samenwerking met Maasdelta een wooncoach aangesteld die daarbij kan helpen. Soms is het mogelijk om dichter bij voorzieningen, sportclub of de kinderen te gaan wonen. Of te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Deze wooncoach kan er dus voor zorgen dat mensen erover na gaan denken om eventueel te verhuizen. Mensen die na gesprekken met de wooncoach besluiten hun huurwoning van Maasdelta te verruilen voor een andere woning krijgen dan ook voorrang.”

Sociale huurwoning
Hellevoetsluis heeft een samenwerking met 14 gemeentes rondom Rotterdam voor de verspreiding van sociale huurwoningen. Het ‘nadeel’ daarvan is dat ook iemand uit een andere gemeente net zoveel recht heeft op een woning in Hellevoetsluis. Het voordeel is volgens de wethouder dat je als woningzoekende ook makkelijker in de andere gemeentes terecht kunt. Voor veel woningzoekenden voelt het echter alsof er geen plek voor je is in je eigen de stad en lijkt het lastig terug te verhuizen naar je eigen stad. Spoon: “Heb je echt woningnood dan ben je echt blij met een woning in Rotterdam of Barendrecht. Het biedt kansen als je je aanmeldt bij Woonnet Rijnmond.”

Inschrijfduur niet zwart-wit
De gemiddelde wachttijd voor een huurwoning is in Hellevoetsluis vijf jaar. “Wij merken dat veel mensen zich alvast inschrijven als woningzoekende terwijl ze nog niet op zoek zijn naar een woning. De cijfers van de inschrijfduur zijn daardoor niet zo zwart-wit als dat ze geïnterpreteerd worden”, aldus wethouder Spoon. Onlangs is een motie aangenomen door de raad om 18-jarigen actief te benaderen om zich in te schrijven bij Woonnet Rijnmond. Het tientje inschrijfgeld wordt betaald door de gemeente. Spoon: “Het nadeel hiervan is dat het zicht of deze jongeren echt behoefte hebben aan een woning in Hellevoetsluis wordt vertroebeld.”

De plannen om midden in de polder in de recreatieve sector een woonwijk te maken voor senioren werd in 2018 met open armen ontvangen door vele Hellevoeters. Vakantiepark Citta Romana zou hiervoor gaan fungeren als pilot in Zuid-Holland. 

Senioren in de polder
Het vakantiepark zou zich graag omtoveren tot seniorendorp vanwege de teruglopende cijfers in het toerisme; een probleem waar meerdere vakantieparken in Zuid-Holland tegen aan lopen. Om dit mogelijk te maken zou het bestemmingsplan voor het vakantiepark aangepast moeten worden waar zowel de provincie als gemeente Hellevoetsluis akkoord moet gaan. “De provincie wil de mogelijkheden en onmogelijkheden onderzoeken. Het is hierbij de vraag of permanente bewoning, deels permanente bewoning of juist een financiële injectie om het vakantiepark weer aantrekkelijk te maken voor toerisme een oplossing zou zijn.” Hier is nog geen besluit over genomen. Het besluit zou richtinggevend zijn voor andere vakantieparken daarom wil de provincie dit zorgvuldig benaderen. “We werken als gemeente samen met de provincie in dit traject om uiteindelijk een goed besluit te kunnen nemen.”

Grote wijk Boomgaard
“We willen in de loop van dit jaar met een bestemmingsplan voor dit project bij de raad komen. Wij zijn nog met de provincie in gesprek over hoeveel huizen we in dit project zouden mogen bouwen.” De provincie was huiverig om buitenstedelijk veel huizen te bouwen, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Het huidige plan is om een wijk neer te zetten met 360 woningen. Maar de gemeente wil hier dus meer woningen realiseren vanwege de toenemende vraag. Er is 50 hectare beschikbaar als bouwgrond. “Wij zijn als gemeente van mening dat als we dan toch deze kans krijgen en het groen opofferen voor een nieuwe wijk, we zoveel mogelijk huizen moeten bouwen op deze 50 hectare. Het liefst zien we een verdubbeling van de eerdergenoemde 360 woningen. De provincie lijkt hierin steeds meer onze kant op te komen.” Hellevoetsluis zet in op dorps en landelijk wonen met toekomstige bouwprojecten. Dat betekent geen flatgebouwen.

Goedkoop en klein wonen
“De sociale huurwoningen voor dit project zouden zo klein en goedkoop qua huur moeten worden dat het ideaal voor jongeren is. Als je alleenstaand bent maar ook voor samen zou het groot genoeg moeten zijn. Als er gezinsuitbreiding zou komen dan verhuist zo’n stel en komt er een woning vrij voor een starter.”

Tiny houses of wonen op het water
“Tiny houses, wonen op het water….We staan open voor ideeën voor innovatieve manieren van wonen. De woningmarkt is hot en ik kan me voorstellen dat steeds meer creatievelingen met mooie ideeën zullen komen. We staan hier positief tegenover; het past juist bij onze visie om innovatief te zijn.”

Dure woningen
Een veel gehoorde opmerking over nieuwe bouwprojecten in Hellevoetsluis is dat de woningen duur zijn. Project Veerhaven, project de Hoofdwacht en project Heren van de Haven zijn bouwprojecten in het duurdere segment. De vraag is of de doorstroming met deze bouwprojecten wel op gang komt en vooral mensen van buiten de gemeente zou aantrekken? “We hebben ook Stadsdorp 3223, De Akkerranden en straks Boomgaard met een mix van koop en huur. Project Akkerranden heeft mijns inziens, zeker tegen opzichte van andere bouwprojecten in de regio, een mooie mengeling. Er zit 20% sociale huurwoning in en een aantal goedkopere koopwoningen in. Ook in de vrijesectorwoningen hebben we sterk onderhandeld om daar niet alleen maar hele dure woningen te krijgen. In fase 2 van dit project komt het gemêleerde aanbod er beter uit.”

“Het zou fijn zijn als het allemaal goedkoper kon, maar bouwkosten, grondprijs alles speelt mee. En je kunt lang discussiëren over wat betaalbaar en haalbaar is, dat is voor iedereen anders”, aldus de wethouder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant