Een klein gebaar maakt blij!
Een klein gebaar maakt blij!

Blij met een kei

Algemeen 929 keer gelezen

Hellevoetsluis - Regelmatig zie je op Facebook berichtjes van mensen die een beschilderd steentje hebben gevonden. Deze mensen reageren van enthousiast, soms verbaasd. Ze vragen zich af, wie doet dit, mag ik zo’n steentje meenemen, wat is de bedoeling?

Marije Dijkhuis is één van de Hellevoeters die steentjes beschildert en plaatst op allerlei plekken in de buitenlucht. In haar facebookgroep ‘blije stenen Hellevoetsluis’ kun je zien hoe mensen reageren als ze ergens op een bankje of in het park een beschilderd steentje vinden. Het maakt mensen, zeker ook kinderen, blij.

Als beschrijving van de groep is te lezen: ‘Graag maak ik mensen blij, hoe klein het ook is. Stenen versieren is een leuke hobby en ze in de omgeving verstoppen nog leuker. Laat hier je creaties zien met eventuele vind tips. Een blije steen gevonden in Hellevoetsluis? Maak een foto en deel hem met de groep!’

Marije heeft al heel wat stenen beschilderd en op plekken gelegd waar de mensen langskomen. Ze is al in september 2020: begonnen aan deze leuke hobby. Het beschilderen van stenen is een nauwkeurig en creatief karweitje, een prettige bezigheid in deze maanden waarin er best veel tijd is waarin je jezelf moet zien te vermaken. Er zijn onderwerpen genoeg om weer te geven: Sinterklaas, de feestdagen, smurfen en ga zo maar door. Op het internet zijn veel voorbeelden te vinden, mocht je inspiratie nodig hebben.

Reacties
Mensen reageren erg positief als ze een steentje hebben gevonden, zo is in de facebookgroep ‘blije stenen Hellevoetsluis te lezen’: ‘Gevonden.....tijdens rondje over de Vesting, BEDANKT’ ‘Mijn neefje heeft een steentje gevonden in het Kooisteepark. Hij is heel blij met zijn schat.’ En: ‘Rondje Quckjeswater gelopen en wat vonden we daar? Een mooie steen met daarop een uiltje. Bedankt lieve maker!’

Happy Stones of doodlestones
Een Happy Stone is een steen die beschilderd is en die de maker ergens neerlegt om de vinder blij te maken. Je mag hem houden of ergens anders neerleggen om weer iemand anders blij te maken. Als de steen weer wordt neergelegd gaat deze ‘reizen’, zo zijn er al stenen uit Nederland over de Duitse grens gevonden.

Op Terschelling was het neerleggen van stenen al langer een rage en tijdens de eerste corona-lockdown werden er op meer plaatsen in Nederland stenen beschilderd en neergelegd. Van Assen tot Haarlem en van de Hoeksche Waard tot dus ook in Hellevoetsluis. De oorsprong van de beschilderde stenen ligt in de Verenigde Staten, waar Bryan Payne in het jaar 2015 met zijn zogenaamde Doodlestones project begon. Kijk maar eens in de Facebookgroep ‘Doodlestones’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant