Afbeelding
Foto: PR
Column

Singapore, Dubai, Hellevoetsluis

Column 1.375 keer gelezen

Ergert u zich ook aan alle flesjes, blikjes en verpakkingen op straat en in de natuur? U bent niet de enige. Nederlanders ergeren zich meer aan zwerfafval dan aan files en sigarettenrook.

De schoonmaakdiensten van de gemeente halen veel zwerfvuil weg, maar kunnen niet alles. 250 miljoen euro kost het opruimen van zwerfafval ons. De natuur moeten we zelf schoonhouden. Op het eerste gezicht lijkt de kop van deze column een bijzondere opsomming, maar leest u verder.

Hellevoetsuis is al enige tijd in de ban van Opruimers Hellevoet. Een groep positief ingestelde en enthousiaste mensen die opruimt wat anderen op straat of in de natuur achterlaten. Want dat is wat steeds gebeurt: mensen laten van alles en nog wat zo maar uit hun handen vallen op straat. Of gooien het uit de auto. Ik vraag me af hoe het er bij die mensen thuis uitziet. Schoner dan buiten, hoop ik! Sommigen gebruiken hun auto als afvalbak, kijk maar eens naar binnen in een aantal geparkeerde auto’s. Eén voordeel: het komt dan niet op straat terecht! Opruimers Hellevoet, ze zijn helaas hard nodig. Het doel is dat het niet lang duurt eer Hellevoetsluis de schoonste stad van Nederland is. Zou dat lukken? En hoe dan?

Singapore en Dubai genieten bekendheid als superschone steden. Zou er een ‘Opruimers Singapore’ bestaan? Ik denk het niet, want een stad als Singapore – maar ook Dubai – deelt torenhoge boetes uit aan iedereen die afval op straat gooit. En er wordt gecontroleerd! Boetes lopen op tot honderden, soms wel duizend Singapore dollar of meer. Kauwgom kauwen is ook verboden in Singapore. Je mag het niet eens meenemen. Een peuk op straat: 1000 Singapore dollar boete!

In Dubai gaan ze nog een stapje verder: daar is niet alleen vervuiling door afval maar ook visuele vervuiling strafbaar, bijvoorbeeld wasgoed op het balkon.
Maar terug naar Hellevoetsluis: als iedereen de Opruimers Hellevoet nu eens een helpende hand toesteekt? Ik bedoel niet dat we met 40.000 Hellevoeters moeten gaan opruimen. Nee, gooi je rommel, afval, kauwgom en plastic verpakkingen voortaan gewoon in de afvalbak. Neem het blikje frisdrank dat je drinkt in de auto mee naar huis in plaats van het naar buiten te mikken. Zet je zooi niet bij de container van je flat, maar breng het weg naar de milieustraat.

Wedden dat we snel in het rijtje Singapore, Dubai passen?

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant