De komende verkiezingen zullen de stembureaus ingericht worden in grote locaties zoals sporthallen en gymzalen.
De komende verkiezingen zullen de stembureaus ingericht worden in grote locaties zoals sporthallen en gymzalen.

Op naar de stembus...

Algemeen 1.919 keer gelezen

Hellevoetsluis - Ondanks de coronacrisis is ervoor gekozen de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart door te laten gaan. Gemeente Hellevoetsluis heeft haar zaakjes al goed op orde om de komende verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen voor iedereen. Er zijn een flink aantal extra maatregelen genomen.

Hoe gaat het in zijn werk? De meeste kiezers zullen hun stem uitbrengen in het stembureau. Kiezers van 70 jaar en ouder kunnen echter ook per brief hun stem uitbrengen. Ook openen maandag en dinsdag vóór de verkiezingen een aantal stemlokalen de deuren om eerder stemmen mogelijk te maken voor mensen in de risicogroep.

Alle 70plussers in Hellevoetsluis krijgen een stempluspas en een stembiljet met retourenvelop toegestuurd met uitleg hoe de stem uitgebracht kan gaan worden. Zodra deze papieren zijn ontvangen kan de kiezer een briefstem uitbrengen door zijn stempas met het ingevulde stembiljet per post terug te sturen of door de briefstem af te geven bij het afgiftepunt. Dit afgiftepunt is in de hal van het gemeentehuis. Dit kan vanaf 10 maart tot 16 maart op werkdagen tijdens openingstijden. En op de verkiezingsdag zelf van 7.30 uur tot 21.00 uur. De verwachting is dat zo’n 3000 Hellevoeters hun stem per brief uit zullen brengen. Veel ouderen zullen ondanks de coronacrisis toch gewoon hun stem in het stembureau willen uitbrengen.

Minder maar grotere stemlokalen
Scholen zijn voor deze verkiezingen vanwege de crisis niet beschikbaar als locatie. Er is gekozen voor grotere locaties verspreid over Hellevoetsluis. Het gaat om gymzalen Woelhoek, De Nieuwe Meent, Plataanlaan, de Branding, Bolwerk, MFA Ravensehoek, Moriaanseweg , sporthal de Fazant, het gemeentehuis, sporthal de Morgenstond, sporthal de Eendr8 en gymzaal Den Bonsen Hoek. De laatste vier genoemde locaties zijn twee dagen voorafgaand aan de verkiezingsdag geopend voor mensen in de risicogroep.

Vervroegd stemmen
Vervroegd stemmen geeft kiezers die tot de coronarisicogroep horen, door leeftijd of onderliggend lijden, de mogelijkheid hun stem eerder uit te brengen. Uiteraard hoeft het niet en kunnen zij ook gewoon net als ieder ander op de verkiezingsdag zelf gaan stemmen. “Hoewel deze dagen echt bedoeld zijn voor de risicogroep zullen wij er coulant mee om gaan als mensen toch op een van de eerdere dagen al hun stem willen uitbrengen en niet op de dag zelf”, geeft burgemeester Junius aan.

Schoonmaakploeg
De stemlokalen zijn groter en voorzien van looproutes. Kiezers worden wegwijs gemaakt binnen het stembureau door middel van bestickering. Ook is er een gastheer dan wel gastvrouw aanwezig die de eventuele rij die zou kunnen ontstaan onder controle te houden. De gangbare maatregelen worden getroffen: handen desinfecteren, 1,5 meter afstand, mondkapjes en kuchschermen. Ieder half uur zal het stembureau schoongemaakt worden; stemhokjes, tafels alles wordt meegenomen. Ook de potloden worden na ieder gebruik schoongemaakt. De stembureauleden zullen een online training doorlopen; met extra aandacht voor de coronamaatregelen. Weigert iemand een mondkapje te dragen tijdens het stemmen dan zullen andere kiezers moeten wachten. Zodra deze persoon het pand heeft verlaten zal alles gedesinfecteerd worden. “Mensen die geen mondkapje willen dragen kunnen ervoor kiezen iemand anders per machtiging te laten stemmen” laat burgemeester Junius weten.

Drukte in stembureaus
Door contact te houden met de voorzitters van het stembureau via een stembureau app wordt de kiezer vanuit het gemeentehuis via de sociale mediakanalen van de gemeente en de website op de hoogte gehouden van drukte bij de stembureaus. Hou dus op 17 maart de gemeentelijke website en de sociale mediakanalen van de gemeente in de gaten om drukte te voorkomen. Er zijn voldoende mensen bereid gevonden om alle stembureaus in Hellevoetsluis te bemannen.

Breng je stem uit
Burgemeester Junius: “Het is belangrijk je stem uit te brengen. Ben je het niet eens met het huidige beleid, dan kun je door je stem de koers veranderen. Ben je het hier juist wel mee eens, dan kan je het huidige beleid steunen. Dat is je invloed als stemmer! Door ons meerpartijenstelsel zal er altijd onderhandeld en samengewerkt moeten worden. Een ideaal stelsel is er niet, maar zoals Churchill het ooit zei ‘de democratie is de minst slechte regeringsvorm’. Voor iedereen, jong en oud, die niet weet wat hij of zij moet gaan stemmen: check www.stemwijzer.nl, kieskompas.nl of partijenwijzer.nl. “Het leuke van dergelijke kieswijzers is dat je gaat nadenken over dingen waar je misschien nog niet eerder over na had gedacht maar waar je daarna toch een mening over hebt. Ga dus vooral stemmen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant