Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Kabinet unaniem over avondklok; Kamerdebat moet uitsluitsel geven

Algemeen 509 keer gelezen

Als het aan het kabinet ligt dan wordt er een avondklok ingesteld tot en met 9 februari. De avondklok zou tussen 20.30 uur en 4.30 uur gelden. Het kabinet heeft unaniem ingestemd met het voornemen van een avondklok. Volgens demissionair premier Rutte wijzen alle deskundigen erop dat deze maatregel noodzakelijk is.

De Tweede Kamer moet echter nog akkoord gaan met dit besluit. Hierover zal eerst een Kamerdebat gevoerd moeten worden. Het Kamerdebat vindt waarschijnlijk morgen plaats in plaats van vandaag waardoor de avondklok zaterdag of zondag in zal gaan. Eerder leek de avondklok vrijdag al in te gaan, maar het is dus nog even afwachten wanneer de avondklok in zal gaan.

De avondklok is een zware maatregel. Maar het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% en 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan. De avondklok geldt in principe tot ten minste 10 februari, 04:30 uur.

Gaat de avondklok in dan zijn er een aantal uitzonderingen voor mensen in de medische zorg, mantelzorgers, in geval van calamiteit, diegenen die ’s avonds en ’s nachts moeten werken en voor diegenen die de hond moeten uitlaten. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, kan een boete van €95 opgelegd krijgen. Volgens Rutte wordt er niet gewaarschuwd maar gelijk beboet.

Daarnaast geeft het kabinet het advies om maximaal 1 persoon thuis te ontvangen, dit gaat direct in. Ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek zo luidt het aangescherpte advies. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. 

Vanaf maandag 25 januari mogen er maximaal 50 mensen bij een uitvaart aanwezig zijn. Eerder waren dat 100 mensen.

Meer hierover vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/20/lockdown-verder-aangescherpt-vanwege-zorgen-om-nieuwe-virusvarianten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant