Niet iedere Hellevoeter heeft een krediet.
Niet iedere Hellevoeter heeft een krediet. Foto: Wil van Balen

41.330 kredieten in Hellevoetsluis

Algemeen 1.577 keer gelezen

In Zuid-Holland wonen drie miljoen mensen en er staan 3.2 miljoen kredieten uit. Hellevoetsluis staat in de top12 van gemeenten met met het hoogste gemiddelde aantal kredieten per inwoner van 18 jaar en ouder. De 32.579 inwoners (inwoners waarvan het adres niet bekend is, zijn niet meegerekend) hebben 41.330 kredieten.

Gelukkig staat onze gemeente niet in de top als het om betalingsachterstanden gaat! Iemand kan meerdere kredieten hebben, dus niet iedere Hellevoeter heeft een krediet.

Studieschuld en hypotheek niet meegeteld
Er staat bijna bijna € 24 miljard studieschuld uit De gemiddelde studieschuld is € 15.000. En dat bedrag blijft groeien. Deze schulden worden (nog) niet geregistreerd. 20% van de ex-studenten heeft een betalingsachterstand volgens DUO. Ook hypotheken worden niet geregistreerd. Wel worden betalingsachterstanden van meer dan 3 maanden geregistreerd.

BKR
Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) is er voor een financieel gezond Nederland. Men draagt er aan bij dat zoveel mogelijk Nederlanders kunnen leven zonder problematische schulden. Het BKR houdt bij welke leningen een persoon heeft afgesloten. Volgens de organisatie is sprake van betalingsproblemen als mensen hun lening niet terugbetalen, er een aflossingsregeling is getroffen vanwege betalingsachterstanden of iemand in een regeling als schuldsanering zit. Apart is, dat een achterstand op het telefoonkrediet een sterk voorspellend vermogen heeft. Als iemand zijn telefoonkrediet niet betaalt, is dat een sterke indicatie van financiële problemen. Grote kans dat er op dat moment ook al andere achterstanden zijn.

Schulden Monitor
De Schulden Monitor geeft inzicht in de verschillende kredieten die consumenten afsloten en hun betaalgedrag daarop. Dat betaalgedrag is bij ongeveer 95% van de mensen overigens prima op orde. Rotterdam is de schuldenhoofdstad van Nederland. Het is de armste stad van Nederland, veel inwoners leven onder de armoedegrens. Volgens het BKR hebben daar 58.245 inwoners een lening die zij niet kunnen terugbetalen. Landelijk heeft 4,8 procent van de inwoners boven de 18 jaar betalingsproblemen. Het aantal mensen met financiële sores is tussen 2015 en 2019 in Nederland gedaald. Van bijna 800.000 naar bijna 700.000. Hiervan zitten 33.372 mensen in een schuldbemiddelingstraject.

Zuid-Holland
Veel inwoners gemeenten Zuid-Holland kampen met betalingsproblemen Rotterdam (11%), Schiedam (10,1%) en Den Haag (9,5%) kennen het hoogste percentage betalingsproblemen. Het gaat hier om de inwoners van 18 jaar en ouder per gemeente. Ook Lelystad, Kerkrade en Heerlen staan in de landelijke top 10.

Leasen
Een auto, een wasmachine, een CV-ketel en zelfs een bed: steeds vaker leasen we spullen in plaats van dat we ze kopen. De afgelopen jaren nam het aantal producten en diensten dat wordt afgenomen als abonnement flink toe. Radio en platenspeler werden vervangen door Spotify en de oude fiets werd een snelle leenfiets. Er komen steeds meer privateleasecontracten, in 2019 41% meer dan in 2018. Ook mensen die een nieuwe auto willen, kiezen steeds vaker voor private lease. Eind 2019 telde Nederland meer dan 175.000 privateleasecontracten. Bij private lease ben je geen eigenaar van de auto, maar de rekening is elke maand hetzelfde.

Inzage
Consumenten vragen de laatste jaren hun gegevens vaker op, via een inzageverzoek bij het BKR. Dit komt vooral door de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en het gratis en digitaal kunnen opvragen van hun kredietgegevens. In 2019 waren er meer dan 300.000 inzagen. Dat zijn er 200.000 meer dan jarenlang gebruikelijk was. Ook in 2020 is al een toename te zien. Via de website van Stichting BKR kun je gratis je kredietoverzicht opvragen. Dit kan digitaal. Via een aanvraagformulier kan het kredietoverzicht ook per post worden ontvangen. Dat duurt maximaal 28 dagen. Cijfers: BKR Schulden Monitor 2019

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant