Hellevoeter Henk Bakker in gesprek met burgemeester Junius. Hij verrichtte een heldendaad door een man uit een brandende auto te redden.
Hellevoeter Henk Bakker in gesprek met burgemeester Junius. Hij verrichtte een heldendaad door een man uit een brandende auto te redden.

Nieuwjaarsuitzending gemeente was meer dan een toespraak

Algemeen 351 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het traditionele handen schudden op het stadhuis van de gemeente Hellevoetsluis verviel dit jaar. Toch hadden alle Hellevoeters 4 januari jl. de kans om de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Milène Junius te zien en beluisteren in een directe uitzending vanuit het gemeentehuis. 

“We hebben een bizar jaar achter de rug”, sprak de burgemeester vanuit een leeg gemeentehuis. ”Ik heb bruidsparen gefeliciteerd op 1,5 meter afstand, soms onder het balkon of in de tuin. En heb ik mijn eigen moeder bezocht vanaf een hoogwerker.’

Wethouders aan het woord
Tijdens de uitzending was er livemuziek te horen, gefilmd met zicht op mooi uitgelicht stadhuis. Daarnaast ontving de burgemeester gasten aan tafel. Zo vertelde wethouder Margriet den Brok over het culturele deel van haar werkzaamheden en hetgeen met name in het muziekonderwijs op onze scholen is bereikt. Daarbij had zij tweemaal de eer om koningin Maxima te ontmoeten. In het gesprek met wethouder Peter Schop werd ingegaan op de nieuwbouw die thans plaatsvindt in Hellevoetsluis. De wethouder gaf te kennen dat hij niet alleen het bouwen voor starters op de woonmarkt belangrijk vindt, maar ook de bouw van woongelegenheid voor dementerenden. “Niemand vindt het prettig als zijn of haar dementerende vader of moeder ver weg moet gaan wonen, omdat er in de eigen gemeente geen plek is. Ik hoop dat ik binnenkort kan aankondigen dat er naast het Kulckhuis aan de Mauritsplaats nog een nieuwbouwvoorziening kan starten.” Ook de wethouders Aart-Jan Spoon en Hans van der Velde kwamen aan het woord. “Ondernemers hebben het zwaar,” zei de burgemeester in haar toespraak. Ze stond stil bij de horecaondernemers, de campings, de vakantieparken en de jachthavens. “Gelukkig konden zij een mooie zomer draaien.” Ook ging de burgemeester in op onze omgeving: “Onze mooie omgeving helpt ons door de lockdowns, we kunnen wandelen en fietsen over het eiland.” De burgemeester stipte ook de saamhorigheid van de bevolking aan. ”Eenzame ouderen kregen een kaartje of een bloemetje. Er traden artiesten op bij de verzorgingstehuizen. Kinderen maakten tekeningen.” Maar de burgemeester zag ook van dichtbij bij haar eigen moeder dat er toch grote eenzaamheid was.

Geen Sinterklaasoptocht, wel hoop op lampionoptocht 2021
Tijdens de uitzending was ook Nel Pille van de Stichting Riet Ruijlof te gast. Zij ontving uit handen van de burgemeester Jan Blankenbokaal als eerbetoon aan alle vrijwilligers van de stichting. Twee vrijwilligers kwamen via een liveverbinding eveneens aan het woord. De organisatie van de Sinterklaasoptocht is stopgezet, maar men hoopt dit jaar op een mooie lampionoptocht.

Heldendaad Hellevoeter
Vrij ongebruikelijk tijdens de Nieuwjaarsreceptie was de uitreiking van een zilveren penning van het Carnegiefonds. Hellevoeter Henk Bakker was uitgenodigd omdat hij de afgelopen zomer een ware heldendaad verrichtte toen hij op een zomeravond op bezoek was bij zijn zus op de camping in Hattem. Ze zagen een soort rook over de IJssel hangen en namen polshoogte. Al snel bleek dat er een auto in brand stond, een busje. Nergens in de omgeving was iemand te bekennen. Henk is naar de auto gelopen en hoorde iemand roepen. Vervolgens redde hij met gevaar voor eigen leven de man die in de brandende auto lag. Namens de Stichting Carnegie Heldenfonds ontving Henk Bakker uit handen van de burgemeester een zilveren medaille. De Stichting vermeldt ook trots te zijn op zijn zus die ook een belangrijke rol heeft gespeeld bij de redding.

In de uitzending waren tevens mooie beelden te zien van Hellevoetsluis, kwamen diverse Hellevoeters aan het woord over het afgelopen ‘coronajaar’ waaronder ondernemer Koen Harsma. En uiteraard werd de film van DDR productions vertoond, gemaakt naar aanleiding van de eerste lockdown.

Wilt u de uitzending bekijken klik dan op de link hieronder.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant