Burgemeester Milène Junius
Burgemeester Milène Junius

Geen nieuwjaarsreceptie, maar een online nieuwjaarstoespraak

Algemeen 648 keer gelezen

Hellevoetsluis - Normaal gesproken zou maandagavond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hellevoetsluis plaats hebben gevonden. Maar helaas stak Corona daar een stokje voor, dus sprak burgemeester Milène Junius de inwoners online toe.

Tijdens haar toespraak nam de burgemeester de kijkers mee naar wat belevenissen die we het afgelopen jaar in de gemeente Hellevoetsluis met elkaar hebben meegemaakt. Hieronder de tekst van de toespraak:

“Goedenavond allemaal, wat fijn dat u erbij bent bij deze digitale nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hellevoetsluis. De eerste digitale versie en hopelijk ook de laatste, want wat zou het fijn zijn om elkaar weer als vanouds te kunnen ontmoeten. Vorig jaar was het hier een gezellige drukte en schudde iedereen elkaar de hand, onvoorstelbaar. Nu sta ik in een bijna leeg gemeentehuis. En zit u thuis voor een beeldscherm. Wat hebben we een bizar jaar achter de rug. Zo heb ik 60/65-jarige bruidsparen gefeliciteerd op 1,5 m afstand, soms onder het balkon of in de tuin. En mijn eigen moeder bezocht vanaf een hoogwerker.

Hoe heeft u die ‘anderhalvemetersamenleving’ beleefd? We hadden de vorige nieuwjaarsreceptie nog nooit van dat woord gehoord en hadden ons er geen voorstelling bij kunnen maken.

Toch ben ik dankbaar dat we vandaag digitaal bij elkaar kunnen komen en vind ik het ontzettend leuk dat u kijkt. We gaan er een mooi programma van maken het komende uur.

Ik wil graag onze hulpdiensten bedanken; ten eerste voor het afgelopen jaar, waarin met name van BOA’s en politie veel is gevraagd om steeds andere coronaregels te handhaven. En natuurlijk bedank ik ook de brandweer, politie, ambulancepersoneel, BOA’s en iedereen die bijgedragen heeft aan een goed verlopen oudejaarsnacht. Het was relatief rustig. Met uitzondering van een zeer ernstig incident met illegaal vuurwerk.

Het is vandaag 4 januari 2021 en graag toast ik straks met u op het nieuwe jaar. Een nieuw jaar van hoop. Met een vaccin dat ons weer een stuk van onze bewegingsvrijheid terug zal geven.

Het jaar 2020 zullen we ons altijd blijven herinneren als hèt corona-jaar.

Voor sommigen een verdrietig jaar, waarin dierbaren ontvallen zijn of vrienden of familieleden ernstig ziek waren. Door Corona of anderszins.

We hebben gezien hoe hard het zorgpersoneel heeft gewerkt (en nu nog altijd werkt) zowel in de ziekenhuizen als in de verpleeghuizen. Wat een kanjers!

Voor iedereen was het een jaar waarin veel van je aanpassingsvermogen werd gevraagd. In het begin sloegen we aan het hamsteren, maar gelukkig bleven de supermarkten goed gevuld. Wel winkelen we tegenwoordig met een mondkapje op of online.

We gingen massaal het internet op om te beeldbellen of -vergaderen of online-les te volgen.

De horeca probeerde het op 1,5 meter en met grotere terrassen en nu ze gesloten zijn, met thuisbezorgen. Veel ondernemers hebben het heel erg zwaar.

Er wordt het uiterste gevraagd in creativiteit, ondernemerschap en uithoudingsvermogen.

Dat zagen we ook bij onze campings, vakantieparken en jachthavens, maar na de eerste golf bleken Nederlanders massaal vakantie te vieren in eigen land. Dus ook in onze regio. U heeft net in het filmpje weer even kunnen zien hoe mooi het hier toch is (als u dat nog niet wist..).

Die mooie omgeving helpt ons door de lockdowns; wandelen en fietsen over ons mooie eiland. Of zelfs als opruimers van achtergelaten flesjes en blikjes!

Mooi was ook de saamhorigheid; veel eenzame ouderen kregen een kaartje, een bloemetje of er werd boodschappen voor hen gedaan. Kinderen maakten tekeningen en er werden liedjes gezongen voor onze verzorgingshuizen. Toch was de eenzaamheid groot, zo zonder bezoek. Ik heb het van dichtbij gezien bij mijn eigen moeder.

Ook de jongeren hadden en hebben het zwaar; weinig school, niet spelen met vriendjes, geen Sinterklaasintocht voor de kleintjes en geen festivals voor de jongeren. Geen Vestingdagen, Veteranendag of Vestingcode.

Het was stil op de straten. Dadelijk kunt u dat zien in het prachtige filmpje van DDR met het nummer van Brandon Taylor.

Op het gemeentehuis kan je alleen terecht op afspraak. Thuiswerken is de norm en ook de gemeenteraad vergadert volledig digitaal vanuit huis. Belangrijke besluitvorming en projecten zijn gewoon doorgegaan. Daar zullen de wethouders dadelijk meer over vertellen.

Eén van de belangrijkste besluiten van het afgelopen jaar is het unanieme besluit van de gemeenteraden van Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis om per 1 januari 2023 samen verder te gaan als één gemeente op Voorne. Wat voor soort gemeente vindt u dat dat moet worden? Wat betekent goede zorg, huisvesting, bereikbaarheid en dienstverlening voor u? Wat is economisch, cultureel of qua klimaat belangrijk? Laten we het daar samen over hebben dit jaar.

En laten we samen verder kijken naar 2021. We vieren dit jaar dat onze haven 400 jaar bestaat. Leuk om daar samen trots op te zijn; straks meer daarover.

Hopelijk zitten we deze zomer weer in de café’s en restaurants en op onze terrasjes langs de haven. Gaan we wandelen met opa en oma langs het Haringvliet, gaan we lekker winkelen in de mooi opgeknapte Struytse Hoeck, met de kinderen naar de kinderboerderij of zwemmen in de Eendr8 en met vrienden weer naar festivals en evenementen.

Laten we ook kijken hoe we elkaar kunnen blijven helpen; hoe we kunnen blijven omzien naar elkaar. Naar de jongeren, de ouderen, onze ondernemers, onze mensen in de zorg en in het onderwijs. Onze vakkenvullers, pakketbezorgers. Onze buren.

2021 wordt het jaar van de hoop en herstel! Er is licht aan het einde van de tunnel. Voor iedere Nederlander is er straks een vaccin beschikbaar. Ik zal me zeker laten vaccineren en hoop met mij vele Hellevoeters zodat we later dit jaar langzamerhand ons vertrouwde leven kunnen oppakken.

Laten we daar straks op toasten, maar eerst komen er enkele Hellevoetse projecten aan de orde die in 2021 belangrijke ontwikkeling doormaken.

Ook hebben wij twee bijzondere inwoners aan tafel en spreken we enkele inwoners via een digitale verbinding. En nog veel meer. Blijft u dus kijken dit komend uur en laten we straks toasten op een gelukkig en vooral gezond 2021!”

De online nieuwjaarsreceptie is terug te kijken via https://youtu.be/ZOfgMJVkwxo 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant