Afbeelding

Begroting 2021: keuzes, kosten en toekomstgereed

Algemeen 417 keer gelezen

Op 5 november van het vorige jaar heeft de Hellevoetse gemeenteraad ingestemd met de meerjarenbegroting 2021 – 2024. Opvallend daarin is, dat de woonlasten voor het eerst sinds jaren méér dan trendmatig stijgen. Daarnaast is een forse verhoging van de afvalstoffenheffing aangekondigd.

Op Internet waren al snel na de bekendmaking van de nieuwe begroting geluiden te lezen over ‘slecht bestuur’, ‘niet op het huishoudboekje passen’ en ‘wat wil je met zo’n duur zwembad’, zijn deze uitspraken terecht?

Om met het laatste te beginnen: de keuze voor de bouw van een nieuw zwembad is geen keuze die vorig jaar gemaakt is en die dus ‘opeens’ voor extra kosten zorgt. Datzelfde geldt voor de afvalstoffenheffing: het was al langer duidelijk dat de werkelijke kosten van deze heffing de afgelopen jaren hoger lagen dan in rekening werd gebracht. De kosten werden jarenlang laag gehouden voor de inwoners van Hellevoetsluis door deze als het ware te compenseren, iets dat nu niet meer lukt.

Prioriteiten

Het college van Hellevoetsluis heeft in 2018 voor de gehele collegeperiode 7 prioriteiten geformuleerd:

1. Gaan voor een Hellevoetsluis waar iedereen zich veilig voelt, om te wonen, te werken en om te leven.

2. Kickersbloem 3 ontwikkelen tot een kwalitatief bedrijventerrein.

3. Maatregelen nemen voor energietransitie en CO2-reductie.

4. Investeren in gelijke kansen voor kinderen.

5. Ontwikkelen en herinrichten van het Marinekwartier, met een breed stadsmuseum.

6. Met de samenleving bepalen welke onderwerpen we gezamenlijk belangrijk vinden en gaan uitwerken in een samenlevingsagenda.

7. Bouwen aan een economisch en maatschappelijk sterk Hellevoetsluis, door een solide financieel beleid.

Tussentijdse balans
In de zogenaamde ‘mid term review’ is de balans opgemaakt. Voor het grootste deel van de vooraf gestelde speerpunten zijn vorderingen gemaakt. Er zijn sociale, fysieke en bedrijfsmatige projecten gerealiseerd of in gang gezet. Het plan is om door te pakken op deze lijn.

Halverwege nieuwe onderwerpen
In de tweede helft van de collegeperiode blijven de 7 speerpunten dus aan de orde. Maar daarnaast zijn nieuwe, actuele onderwerpen naar voren gekomen. Deze onderwerpen vragen ook aandacht en zijn soms belangrijker dan de benoemde speerpunten. Denk aan de coronacrisis en de effecten die hieruit voortvloeien. Verder natuurlijk ook de ontwikkelingen richting één gemeente op Voorne, een ontwikkeling die niet is te onderschatten qua belang en strekking. Bij de bestuurlijke fusie op Voorne wil men fit aan de start verschijnen. Daarnaast probeert het college alles te doen wat nodig is om de kwaliteit van Hellevoetsluis, als gemeente om in te wonen, werken en leven, zo hoog mogelijk te houden.

Gereed maken voor de toekomst
Voorbereidend op de bestuurlijke herindeling op Voorne wordt geen ‘eigen’ beleid meer gemaakt en worden geen losstaande initiatieven genomen, Er wordt gezocht naar synergie en efficiencyvoordelen door een gezamenlijke aanpak op Voorne.

In het afgelopen jaar is inhuur afgebouwd en wordt de eigen capaciteit vergroot. Actief risicomanagement wordt ontwikkeld, waardoor risico’s tijdig kunnen worden gesignaleerd. Ook op sociaal gebied wordt geïnvesteerd. In 2021 worden nieuwe samenwerkingen aangegaan om inwoners van Hellevoetsluis die ondersteuning nodig hebben bij te staan.

Verhogen
In 2021 wordt de onroerend zaakbelasting verhoogd. Voor 2022 is plan om marktgelden en precario voor het gebruik van gemeentegrond te verhogen en zullen toeristen die de gemeente bezoeken een extra bijdrage betalen via de toeristenbelasting. Deze acties zijn erop gericht om de gemeente gereed te maken voor de gezamenlijke toekomst op Voorne.

Moties
In de raadsvergadering over de begroting zijn zes moties aangenomen.

De gemeente gaat werk bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Uiteindelijk zal de gemeente in 2022 negen werkplekken aanbieden.

De gemeenteraad gaat in het eerste kwartaal van 2021 in gesprek over de hoogte van de algemene reserve, waarin nu een overschot zit van 14,2 miljoen euro.

Verder gaat gesproken worden met de ouders van kinderen met een beperking, zodat er bij de speeltuintjes ook toestellen geplaatst kunnen worden voor deze kinderen.

Er gaat onderzocht worden of er samen met Brielle en Westvoorne een museaal platform Voorne kan worden opgezet.

De gemeenteraad wil verder dat er aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van de recreatieve zone een het Haringvliet aan de zuidoost-rand van Hellevoetsluis.

Tot slot wil de raad graag dat wordt heroverwogen om de subsidies voor sport- en cultuurinstellingen in 2022 te verlagen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant