Afbeelding
Pixabay
Column

FBTO

Column 331 keer gelezen

Jarenlang stond de gemeente Hellevoetsluis laag op de ranglijst van gemeentelijke lasten. We waren zelfs regelmatig de gemeente met zo goed als de laagste lasten van Nederland.

Door Ger den Reijer

Nou, ik val maar gelijk met de deur in huis. Die tijd is voorbij! In 2021 wordt de rekening die u van de gemeente krijgt fors hoger! De OZB stijgt zelfs met 23,3%. Alsof dat nog niet genoeg is, de afvalheffing stijgt met 26,2%. Dat zijn cijfers mensen! Ik zou willen dat ik zelf wat meer en directer inzicht krijg in allerlei kosten en in de gevolgen van een wens of besluit. Een beetje zoals een woonverzekering afsluiten op FBTO.nl. Je klikt aan wat je wilt en je ziet de impact daarvan op je maandelijkse premie.

Voorbeeld? Veel mensen willen mooi, divers en verzorgd groen in onze gemeente. Laat het mogelijk zijn om door middel van ‘schuifjes’ inzichtelijk te maken wat zo’n wens voor invloed heeft op je jaarlijkse gemeentelijke bijdrage. Zo van: je klikt ‘bloembollen in de perken’ aan en je ziet gelijk dat deze wens je 0,75 euro per jaar kost. Ander voorbeeld: we willen allemaal dat onze oude, niet meer zo fitte moeder huishoudelijke hulp krijgt die door de gemeente (lees WMO) bekostigd wordt. En liefst nog wat meer uren ook en natuurlijk allemaal betaald uit die vaste, lage maandelijkse bijdrage van 19 euro. Hier zou ik weer datzelfde ‘schuifje’ willen zien: wat kosten mij 3 uur extra wekelijkse hulp (5 euro per jaar), maar ook wat levert één uur minder hulp per week (1,66 euro minder per jaar) op, als ik zelf een handje ga helpen? Hobbelige stoepen, fietspaden en straten? Klik maar een renovatie aan en zeg wat je wilt. De impact op je jaarlijkse lasten rolt zo over uw scherm. Wat zou een dergelijk inzicht mooi zijn!

Sterker nog: wat zou het toch mooi zijn als onze ambtenaren op het gemeentehuis over een dergelijk systeem zouden beschikken! Want ook aan de Oostzanddijk 26 weten ze niet altijd even goed wat de consequenties zijn van te nemen of zelfs al genomen besluiten. (Eerlijkheidshalve zeg ik hier dan bij dat ook op landelijk niveau geen goed overzichtsplaatje bestaat als er weer eens wat over de schutting bij de gemeenten wordt gegooid). In Westvoorne stijgen de lasten een stuk minder. Maar wat wil je, in deze gemeente zijn de gemiddelde lasten over 2021 nog steeds ruim 35% (!) hoger dan wij hier op ons bord krijgen. Dat wordt nog wat, na de samenvoeging van onze gemeenten per 1 januari 2023. Ik zeg: we betrekken FBTO bij het proces!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant