Afbeelding

Wegenbelasting 2021 in Zuid-Holland niet omhoog

Algemeen 878 keer gelezen

Het Rijk en de provincies ontvangen in 2021 6,1 miljard euro aan wegenbelasting. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dit uitgerekend.

De wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) bestaat uit een rijksdeel en deel bestemd voor de provincies. Het Rijk verwacht dit jaar in totaal 4,4 miljard euro te innen. Er komt naar verwachting minder binnen dan vorig jaar, doordat gedeeltelijk of volledig elektrische voertuigen geen wegenbelasting hoeven te betalen.

Stijging inkomsten motorrijtuigenbelasting provincies
De provincies verwachten in 2021 in totaal 1,7 miljard euro te ontvangen aan motorrijtuigenbelasting, dit is 2,5 procent meer dan over vorig jaar. De stijging is onder andere te danken aan hogere tarieven. Voor provincies is de motorrijtuigenbelasting een belangrijke inkomstenbron.

Vijf provincies verhogen opcenten motorrijtuigenbelasting
Provincies mogen zelf het opslagpercentage, het zogenoemde opcententarief, bepalen. Vijf van de twaalf provincies, Groningen, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland, verhogen voor 2021 de opcententarieven. Noord-Brabant verhoogt de opcenten met 0,5 procent, Gelderland met 2,6 procent. Zuid-Holland voert geen verhoging door.

Geen wegenbelasting
Wil je geen wegenbelasting betalen, wordt dan eigenaar van een elektrische auto met zonnepanelen. Over de aanschafprijs van zo’n auto betaal je ook geen BPM. Een zonneauto heeft echter nog wel stroom nodig, want helaas is de techniek voor zonneauto’s nog niet zover ontwikkeld dat je er op zonnige dagen oneindig mee kunt rijden. De zonnepanelen geven je de mogelijkheid om extra kilometers te maken op één accu, maar deze zal altijd aan de lader moeten. Je kunt rekenen op ongeveer 12 kilometer extra per uur als je in de volle zon rijdt. Het dagelijkse bereik van de auto wordt uitgebreid met 50 tot 70 kilometer. Omdat er ’s avonds geen zon is, zal de auto eigenlijk altijd aan de lader moeten. Tenminste, als je wilt dat je de volgende ochtend weer op pad kunt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant