Afbeelding
Ingezonden mededeling

Buitenspiegels gemakkelijk zelf vervangen

Algemeen 536 keer gelezen

De buitenspiegels van uw auto zijn kwetsbaar. Een verkeerde manoeuvre, of een vervelende vandaal, en ze liggen eraf. Gelukkig kun je ze heel gemakkelijk zelf vervangen. 

Sommige auto-onderdelen mis je pas als ze er niet meer zijn. Zoals je buitenspiegel. Inparkeren, achteruitrijden, probeer het maar eens zonder! En toch hoefden auto’s in Nederland tot 1971(!) geen buitenspiegel te voeren. En toen die verplichting er wel kwam, gold dat in eerste instantie alleen voor de linker buitenspiegel. Een buitenspiegel rechts bleef lange tijd een luxe-accessoire. Meegeleverd op de duurdere auto’s, maar voor een doorsnee auto moest je er apart één bijbestellen, tegen de nodige kosten natuurlijk. Maar in de loop der jaren werd een rechter buitenspiegel ook steeds meer standaard en auto’s vanaf 2010 zijn verplicht er één te hebben. En waren het in het begin simpele spiegeltjes op een houder, tegenwoordig zijn het vaak hoog technische onderdelen met ingebouwde verwarming en verlichting, en elektrisch verstelbaar. Helaas zijn buitenspiegels ook kwetsbare onderdelen. Een nauw straatje, een krappe parkeerplaats, een bocht die je net te krap neemt. Voor je het weet zit je met een kapotte spiegel of behuizing. En helaas zijn buitenspiegels ook nog wel eens het doelwit van vandalen. Vervelend, want je zit dan met een verplichte, mogelijk kostbare reparatie.


Foto genomen vanaf de site motor-doctor.nl

Spiegelglas

Grofweg bestaat een buitenspiegel uit twee onderdelen: de behuizing en een aparte spiegelplaat. Het is natuurlijk van belang te kijken wat er precies gerepareerd moet worden. Is alleen de glasplaat stuk, dan is het niet nodig de (vaak duurdere) behuizing te vervangen. Een losse glasplaat is eenvoudig te bestellen en te monteren, vaak is er een soort systeem waarmee je de glasplaat gemakkelijk in en uit de behuizing klikt. Als je naar spiegelglas zoekt, zie je meteen de relevante details, zoals de maten, en de features, zoals of de spiegel automatische verduistering heeft en of die te verwarmen is. Even gemakkelijk vindt je zo behuizingen, houders en andere onderdelen.

Op voertuigen die in studentenauto’s worden gebruikt, zijn extra achteruitkijkspiegels voor de instructeur geïnstalleerd.

Ook kunnen buitenspiegels worden ingeklapt bij een botsing met een obstakel of met geweld, handmatig of vanuit een elektrische aandrijving, ook wanneer de auto is gewapend met een alarm. De laatste tijd worden naast spiegels steeds vaker camera’s op auto’s geïnstalleerd die een signaal naar een scherm op het dashboard sturen, wat de zichtbaarheid aanzienlijk kan verbeteren. Minibussen, stationwagons en vrachtwagens kunnen spiegels hebben die boven de voor- of achterbumper zijn gemonteerd om te helpen bij moeilijk rijden.

Extra functionaliteit van spiegels
- Fabrikanten werken zeer actief aan de functionaliteit van salon herkals. Tegenwoordig kunt u spiegels kopen met:
- Anti-reflecterende coating. Afhankelijk van het type coating geeft de spiegel blauw, goud, soms een andere kleur af. De coating zelf voorkomt dat de bestuurder wordt verblind door het licht van koplampen, stadslichten, architecturale verlichting en andere;
- Met een verduisterd beeld. Spiegels met deze afbeelding zijn het meest optimaal voor installatie in auto’s met transparante glazen;
- Met een verlicht beeld. Geschikt voor montage in auto’s met getint glas.

Uit de krant