Burgemeester Milène Junius
Burgemeester Milène Junius

Zorgen, maar ook trots!

Algemeen 154 keer gelezen

Op de valreep van 2020 praten we met onze burgemeester over het afgelopen jaar. Het was een spannend, verrassend, zorgelijk, maar ook heel leerzaam jaar, durven we te stellen.

Burgemeester Milène Junius zegt ons desgevraagd dat Hellevoetsluis het goed doet op het gebied van het naleven van alle regels die gelden. “Dat is ook te zien aan de Covid-19 cijfers, die vallen gelukkig mee in Hellevoetsluis. En als ik op straat kijk, dan proberen veel mensen zich aan de corona-regels te houden. Op beide constateringen ben ik trots.”

Trots is onze burgemeester ook op alle ambtenaren, BOA’s en politiemensen die steeds opnieuw de maatregelen – afgesproken in de Veiligheidsregio – moesten vertalen en uitleggen. “We hebben ingezet op uitleg geven en we hebben dan ook weinig boetes uitgeschreven.”

Zorgen
Daarnaast maakt de burgemeester zich zorgen over degenen die zijn getroffen door het virus, getroffen in allerlei opzichten. “De mensen die ziek zijn geworden, de familieleden en vrienden die iemand hebben verloren, de ouderen die geen of weinig bezoek mogen ontvangen, de jongeren die naast onderwijs veel moeten missen, het MKB en iedereen die in de zorg op zijn of haar tenen moet lopen.”

Burgemeester zijn is eigenlijk ook een contactberoep en dus moet het lastig zijn om de functie goed uit te oefenen? “Laat ik vooropstellen dat we in korte tijd een stuk slimmer zijn geworden in hoe we goed kunnen samenwerken zonder bij elkaar binnen te lopen of aan tafel te zitten. Bestuurlijk is het druk, want er gebeurt veel, met name vanuit de Veiligheidsregio en dat moet vertaald worden naar duidelijke regels. Onze ambtenaren zijn daarmee erg druk geweest. We hebben in het college best geworsteld met ‘waar gaan we nu wel of niet naar toe en hoe houden we ons zo goed mogelijk aan de regels’.

Voor mijzelf is het best lastig om invulling te geven aan het onderhouden van directe contacten met allerlei mensen. Ik heb wel zo veel als mogelijk de huwelijksjubilarissen en 100-jarigen bezocht. Eerst buiten op een balkon en soms ook zittend in de tuin of zelfs op straat. Tijdens de tweede lockdown ga ik weer (rekening houdend met de maatregelen) bij de mensen langs.

Persoonlijk ervaar ik natuurlijk ook gevolgen: mijn moeder die in een verpleeghuis woont mag nog slechts één bezoeker ontvangen die twee keer per week mag langskomen. Dat is lastig, kan ik zeggen. Hoewel ze heel goed verzorgd wordt. Het zijn echte kanjers in de zorg.”

Perspectief
We vragen de burgemeester naar het perspectief dat zij ziet voor het nieuwe jaar?

“We kunnen begin volgend jaar beginnen met vaccineren, daardoor kunnen we wat meer vrijheid krijgen, maar we moeten de effecten hiervan op korte termijn niet overschatten. ‘Hoera, alles kan weer open’, is er echt nog niet bij. Ik hoop dat we in de zomer, met wat beperkingen, van mooi weer kunnen genieten met geopende horeca, recreatie, contactberoepen en winkels, maar ik zie 2021 toch vooral als een overgangsjaar naar 2022 waarin een zo goed als normale situatie terugkeert.”

Wensen
“Ik wens de mensen fijne Kerstdagen toe met toch de mensen waar ze om geven in hun nabijheid. Al zal dat soms digitaal moeten zijn. Ik hoop verder dat alle mensen in deze moeilijke tijd ook gezien en gehoord worden. Dat we omkijken naar elkaar.

Tot slot wens ik iedereen een gezellige oudejaarsavond, weliswaar zonder vuurwerk, maar met oliebollen en een gezellig glaasje. En voor 2021 wens ik dat iedereen binnen de geldende beperkingen gezond zal blijven en toch gelukkig kan zijn!”

Uit de krant