Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks
Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks Foto: Wil van Balen
Column uit de raad

Huisdieren moeten maar wennen aan vuurwerk!

Algemeen 3.826 keer gelezen

Onlangs werd er op het speelveldje bij mij achter vuurwerk afgeschoten. Met tot gevolg diepe paniek in huis. De hond plaste de bank onder, de kat sprong in de kerstboom, die vervolgens op de eettafel viel waar kaarsen stonden te branden. Overal glas en plas en een kerstboom die vervolgens begon te branden in de woonkamer.

Terwijl ik met handdoeken en glazen water het vuur stond te doven, hoorde ik een buurman te keer gaan, tegen de vuurwerkdemonstrant die ook een buurman bleek zijn. Al snel werd duidelijk dat de vuurwerkdemonstrant zich van geen kwaad bewust was en niet voor rede vatbaar was. Hondenbezitters moeten hun huisdieren maar laten wennen aan het vuurwerk. Hij heeft het recht om te mogen demonstreren en daarnaast het recht op vrijheid van meningsuiting.

Beide is inderdaad waar en een zeer groot goed in Nederland. Maar de laatste tijd wordt het wel erg respectloos en ernstig misbruikt als een excuus om alles te kunnen zeggen en te mogen doen, vind ik. Zwaar vuurwerk is alleen dit jaar bij wet verboden, discriminatie is bij wet verboden en de maximale snelheid is bij wet 100 km/uur!! Als je het daar niet mee eens bent, om wat voor rede dan ook, ga dit dan via de juiste wegen kenbaar maken. Val dieren, kinderen en mij hier niet mee lastig. Zij en ik kunnen dit niet veranderen en in dit geval wil ik het niet eens veranderen.

31 december 2020 zal zeker anders zijn zonder zwaar vuurwerk. Of dit per definitie ook minder gezellig is? Ligt ook aan jezelf. Versieren van de straten en tuinen kun je gezamenlijk doen met alle buren. Om 12 uur in de avond toast iedereen buiten gezamenlijk, waarbij Danny Vera, met Rollercoaster, uit alle huizen schalt. De honden staan erbij, de kinderen houden een sterretje vast en er staan een aantal vuurkorven voor de warmte. Dit alles uiteraard op 1,5 meter en met mondkapjes op. Het wordt anders, maar minder gezellig hoeft niet. Gezelligheid maak je zelf. Ik hoop echt dat vuurwerkdemonstranten hier open willen staan, anders wordt het onnodig een zeer lange avond voor alle hulpdiensten. Vuurwerkdemonstraties? Ik noem ze lak hebben aan hulpdienstdemonstraties!

Namens GroenLinks wens ik alle lezers hele fijne feestdagen toe, met een gezellig zwaarvuurwerk-vrij oudejaarsavond.

Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant