Afbeelding
Foto: Pixabay

Vervoer vuurwerk verboden

Algemeen 338 keer gelezen

Het vervoer van vuurwerk is verboden waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ook het in bezit hebben van vuurwerk niet is toegestaan. Dat geldt ook voor vuurwerk dat in het buitenland wordt gekocht. 

Uit de weg- en grenscontroles vuurwerk van de ILT blijkt dat consumenten nog steeds vuurwerk over de grens kopen en in de kofferbak meenemen naar Nederland. “Dat dit verboden is, lijkt niet voor iedereen duidelijk. Dat is jammer, want bij een controle zijn ze hun vuurwerk kwijt en riskeren ze een boete”, vertelt Reinder Auwema, inspecteur vuurwerk bij de ILT. “Vandaar dat we consumenten hier graag nog een keer op willen wijzen.” 

Eenmalig verbod
Dit jaar mag in het kader van het tijdelijke en eenmalige vuurwerkverbod geen consumentenvuurwerk worden verkocht aan particulieren en/of worden afgestoken of vervoerd door particulieren. Uitzondering hierop is het zogeheten ‘fop- en schertsvuurwerk’ (F1-vuurwerk) zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes.

De hoogte van de boete is afhankelijk van hoeveel vuurwerk en wat voor soort vuurwerk wordt aangetroffen. De komende periode voert de ILT extra controles uit langs de grens, bij postpakketdiensten en langs de weg. 

Rol van de ILT
De ILT houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving voor vuurwerk op grond van de Europese Pyro-richtlijn, de Ract en het Vuurwerkbesluit. Het doel van dit toezicht is te voorkomen dat onveilig vuurwerk in omloop wordt gebracht. Het hele jaar door worden controles uitgevoerd waarbij heel gericht wordt gekeken naar het reguliere (consumenten)vuurwerk dat het grootste risico vormt. 

 De bevoegdheid voor toezicht op de opslag van vuurwerk ligt bij de gemeente en/of provincie. Optreden tegen bezit en afsteken van verboden/illegaal vuurwerk is de taak van de politie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant