Afbeelding
Govert de Roos

Diederick Ensink voor het eerst solo in Theater Twee Hondjes

Algemeen 231 keer gelezen

Hellevoetsluis - Voor het eerst solo! Op vrijdag 18 december 2020 verwelkomt Theater Twee Hondjes niemand minder dan Diederick Ensink met zijn gloednieuw theatershow Diederick’s Debuut.

Bekend van TV (We want more), een bekende in de theaterwereld en een geroemde multi-instrumentalist. Maar wie is Diederick Ensink nu eigenlijk
Ik ben Diederick Ensink, geboren in Epsom, Groot-Brittannië, opgegroeid in Brabant. Sinds mijn 4e ben ik niet meer bij de muziekinstrumenten vandaan te houden geweest en dat heeft ervoor gezorgd dat ik een gezonde muziekinstrumenten-verslaving heb opgebouwd. Zo noem ik het zelf altijd maar. Na mijn studie Muziektheater aan het Fontys Conservatorium ben ik in 2010 bij het theatergezelschap JEANS terecht gekomen. Hiermee heb ik 4 jaar door Nederland gereisd met diverse tournees. Daarna speelde ik in een paar musicals en producties zoals Pluk van de Petteflet, Een avond met Dorus, Dinnershow Pandora en vervolgens werd ik lid van Theatergroep Purper. Hier heb ik, onder geweldige coaching van o.a. Frans Mulder en Erik Brey, mezelf meer kunnen ontwikkelen als tekstschrijver en componist. Nu, tientallen composities en meer dan 10 instrumenten verder, neem ik een grote stap in het diepe en ga ik het land door met mijn eerste solovoorstelling: Diederick’s Debuut.

Na 10 jaar ervaring op te hebben gedaan, breekt een belangrijke periode aan in je carrière: je gaat voor het eerst solo. Wat gaf de doorslag voor deze beslissing? 
Ik heb altijd al ambities gehad om solo in het theater te staan. Zeker toen ik nog studeerde. Aan het eind van onze studie moesten wij een afstudeervoorstelling maken. Dat heb ik destijds groots aangepakt: met een orkest in een concertzaal een eigen programma. Dat voelde geweldig, ik wilde wel meer, maar wie zat er nu op een hele solotournee van mij te wachten? Eerst werkervaring opdoen! Eenmaal in het werkveld heb ik hele leuke tijden gehad bij verschillende gezelschappen. Toen ik bij Purper kwam werd het me daarna duidelijk: ik ben toe aan het werken richting die droom: solo op het toneel. Toen Ruud de Graaf van Impact Entertainment na de laatste show van Purper zei “jij moet solo, kom je binnenkort eens praten?”, dacht ik: ja, ik ben er nu, na 10 jaar werken in vele verschillende producties, klaar voor. Ik wil, ik moet, ik ga solo! 

Het liefste zou je in je eentje alle instrumenten van een orkest willen bespelen… én daarbij ook nog zingen. In Diederick’s Debuut ga je dit ook daadwerkelijk doen! Maar hoe? 
Ik sleep deze tournee meer dan 10 instrumenten mee het land door. Ik heb overigens wel moeten kiezen, niet alles paste in de auto! Hoe kan ik in m’n eentje op een toneel dat orkest tot leven wekken? Daar heb ik wat technologie voor nodig. D.m.v. bijvoorbeeld een ‘Loop-Station’ kan ik in mijn eentje met die instrumenten een nummer ‘opbouwen’. Laagje voor laagje, zie het als een canvas doek dat langzaam een schilderij wordt. Ik ga dit in mijn show meerdere malen doen. Zoals ik het nu beschrijf klinkt het misschien nog wat vaag, maar ik zal het in mijn show ook aan het publiek uitleggen, zodat men ook kan begrijpen hoe dat dan werkt.  

 
Voor de voorstelling Diederick’s Debuut op vrijdag 18 december zijn nog een aantal kaarten beschikbaar. Heb je nog een persoonlijk berichtje voor de laatste twijfelaars? Waarom mogen zij jouw voorstelling absoluut niet missen?  
Volgens mij luidt het motto: bij twijfel altijd doen... In januari 2019 zijn wij gestart met het opzetten van mijn eerste solo-tournee in het theater, voor seizoen 2020/2021. Al die tijd hebben we hard gewerkt om een zo gaaf mogelijk product op het toneel te zetten. In mijn hoofd speelde vaak de gedachten: 2020 kan weleens helemaal hèt jaar gaan worden waarin het gaat gebeuren. En dan breekt voor ons allemaal wereldwijd een hele ingrijpende periode aan, met veel treurig nieuws en tegenslagen. Vervolgens zie je weer hoe groot het aanpassingsvermogen van de mens is, iedereen probeert er toch wat van te maken. Zo hebben theaters maandenlang goed uitgewerkt hoe ze, middels strakke protocollen hun zalen voor een kleiner publiek tóch kunnen openen, in alle veiligheid. Artiesten hebben ook weten ‘om te denken’ en komen met coronaproof voorstellingen naar het theater, die niet minder amusant en interessant zijn dan voorheen.  


Gun jezelf in deze onwerkelijke tijd wél dat verzetje, omdat het nodig is, voor ons allemaal. Help het theater, help de artiest, help ook mij, als tamelijk onbekende maar enorm gedreven artiest om mijn eerste solovoorstelling te laten slagen. Want dat doe ik niet alleen, dat doen we samen. En dan doen we gewoon in het theater waar we altijd al heen gingen, want dat theater is nu superveilig. Sterker nog: het is echt vele malen veiliger dan een bezoekje aan je supermarkt.
 

Dus bij twijfel: altijd doen, kom naar het theater! 

Vrijdag 18 december 2020 
Aanvang: 19:00 uur & 21:00 uur  
Toegang: 18,50 
 
Kaarten via www.theatertweehondjes.nl of aan de kassa op dinsdag en vrijdag van 13:00-16:00 uur.  

Theater Twee Hondjes 
Cultuurhuis Nieuwe Veste – Opzoomerlaan 106 – Hellevoetsluis 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant