Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Sloop hallen van Vermaat; project Acapella van start

Algemeen 3.363 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorig jaar werd een deel van Hellevoetsluis van de ene op de andere dag opgevrolijkt met honderden grote, houten muzieknoten aan de lantaarnpalen. Dat was de kick-off van het Acapella project.

Vier generaties Vermaat waren 133 jaar gevestigd aan de Rijksstraatweg met hun onderneming. Willem Vermaat was afkomstig uit Oudenhoorn en hij vestigde zich op 26 maart 1872 aan de Rijksstraatweg van het toenmalige Nieuw-Hellevoet met zijn voermansbedrijf annex sleepbedrijf. Het bedrijf groeide en er was meer ruimte nodig. Deze werd gevonden op de locatie waar autobedrijf Wüst nu is gevestigd en waar de loodsen aan de Amnesty Internatiollaan staan.

Sloop
Vandaag startte wethouder Peter Schop de sloop van deze opstallen. De sloop is nodig ten behoeve van woningbouwplan ‘Acapella, meerstemmig wonen.’ Het plan bestaat uit twee woongebouwen, ‘de Sopraan’ en ‘de Bariton’, met in totaal 90 woningen. Er komt een half-verdiepte parkeergarage, dus er zal geen parkeeroverlast ontstaan. Op deze garage komt een gemeenschappelijke binnentuin en aan de kant van de Amnesty Internationallaan worden diverse commerciële ruimten gerealiseerd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Natuurinclusief
Lieneke Eeltink van NLo BV (dit is de moeder bv van Acapella bv) praat ons bij: “Er wordt in samenspraak met de gemeente Hellevoetsluis natuurinclusief gebouwd. In beide gebouwen komen meerdere vleermuis- en gierzwaluw kasten. Verder worden delen van daken uitgevoerd als een mos-sedum dak. Bijna 80% van de woningen is reeds verkocht. Omdat de verdeling van de verkoop over de beide gebouwen gelijk loopt is bouwonderneming Stout uit Hardinxveld-Giessendam begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. De sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd door Van Groningen sloopwerken uit Middelharnis en zullen medio januari 2021 zijn afgerond.”

Lieneke vertelt dat het door de geldende maatregelen met betrekking tot het corona-virus niet mogelijk is om een grootschalige feestelijke aftrap met de bewoners te realiseren. “Daarom is vandaag wethouder Peter Schop present om in aanwezigheid van de heer D. Vermaat de feestelijke eerste handeling van de sloop uit te voeren in klein comite´.”

Vermaat
De wethouder realiseert zich het dubbele gevoel dat veel Hellevoeters en ook de heer Vermaat zullen hebben bij de sloop van deze gebouwen. “Bij Vermaat rechtsaf, dat zal nog lang in de volksmond blijven bestaan,” denkt de wethouder. Hellevoetsluis gaat echt veranderen op deze beeldbepalende plek.” De heer Vermaat voegt hier aan toe dat te zien is, als je op luchtfoto’s kijkt, dat deze plek het hart van Hellevoetsluis is. “Veel mensen denken hierbij aan de Vesting, maar het is toch echt deze plek die het centrum vormt van Hellevoetsluis. De geschiedenis herhaalt zich, mijn vader was destijds betrokken bij het bouwen van de huizen in bijvoorbeeld de Aalbrecht van Beijerenstraat en de straten er om heen. En nu zit ik hier bij de start van deze nieuwbouw.”


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant