Foto: Salko de Wolf
Foto: Salko de Wolf Salko de Wolf

Jonge zeehond op het strand, hoe zat het ook alweer?

Algemeen 1.396 keer gelezen

Het geboorteseizoen van de grijze zeehonden komt er weer aan. Althans, langs de Nederlandse kust, want bij Engeland liggen al honderden pups op de rotsen. Om onnodig dierenleed te voorkomen is het belangrijk dat iedereen weet wat te doen als er een pup op de kant ligt.

Niet elke jonge zeehond heeft hulp nodig. Daarom beoordelen de zeehondenwachters eerst de situatie voor er besloten kan worden of ze een pup meenemen naar de opvang. Ze kijken naar de toestand van het dier, naar de waarschijnlijkheid dat de moeder ervoor zorgt, naar de plek waar hij ligt. Als ze inschatten dat de moeder terug zal komen om de pup te zogen of, als de zoogtijd voorbij is, dat de zeehond voor zichzelf kan zorgen, dan laten ze hem liggen. Ze komen wel regelmatig controleren hoe het met het dier gaat. De zeehond wordt dan met een kleur gemarkeerd, zodat bekend is dat het dier gezien is en onder observatie wordt gehouden. De zeehondenwachters zullen in overleg met de zeehondencentra beoordelen of een jonge zeehond opgevangen moet worden. Als het dier geen hulp nodig heeft, is het veel beter hem te laten liggen. Zo wordt een pup niet onnodig wees gemaakt en zoekt de moederzeehond niet tevergeefs naar haar jong. Uit onderzoek blijkt dat zeehondenmoeders hun jong soms langdurig alleen laten. Het volwassen dier gaat dan jagen en komt vanzelf terug naar het jong. Ook na de zoogtijd liggen pups nog dagenlang op het droge o.a. om te verharen.

Er ligt een jonge zeehond op het strand of elders. Wat doe je? Je blijft op afstand (minstens 30 meter) van de zeehond. Je houdt honden aan de lijn en ver van het dier.Je belt, als je je zorgen maakt over het welzijn van de pup, naar meldkamer 144.

Zeehondenakkoord

De zeehondenopvang in Nederland is sinds dit voorjaar verder geprofessionaliseerd onder andere door de inzet van zeehondenwachters. Zeehonden worden alleen nog onder bepaalde voorwaarden opgevangen. Dat staat in het eerste Zeehondenakkoord dat is ondertekend door stichting A Seal, Centrum voor Zeezoogdierenzorg, stichting Texels Museum (Ecomare), stichting Zeehondencentrum Pieterburen, stichting Zeehondenopvang Eemsdelta, stichting Zeehondenopvang Terschelling, stichting Eerste Hulp bij Zeehonden en stichting Reddingsteam Zeedieren Nederland

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant