Afbeelding

Belangstelling voor het opruimen van zwerfvuil neemt enorm toe!

Algemeen 370 keer gelezen

De Opruimers Hellevoet zijn blij, want de belangstelling voor het opruimen van het zwerfvuil in Hellevoetsluis is de laatste weken overweldigend. De aanmeldingen en deelname aan de raapacties nemen hand over hand toe. Dat is natuurlijk fantastisch, maar ook wel een beetje triest, omdat er nog heel veel ligt. De belangstelling voor het opruimen van zwerfvuil neemt enorm toe!

Vorige week hebben de Opruimers Hellevoet op maar liefst 4 dagen geruimd met 33 vrijwilligers. En dat zijn ze niet allemaal, want sommigen hadden weer andere dingen te doen. Meedoen is namelijk geen verplichting is het uitgangspunt bij de Opruimers Hellevoet. Dinsdag op de Nelson Mandelalaan, woensdag op de Binnendijk en Struytse Zeedijk, zaterdag langs de wallen en de omgeving van het kleine strand en zondag nog eens ronde rondom de scholen Jacob van Liesveldt en Helinium. Vuilniszakken vol losse troep en zelfs een vergane koepeltent werden geruimd. En het is nog niet allemaal weg. Je merkt wel dat het enthousiasme en de bewustwording voor een schone en daarmee fijne stad om in te wonen onder de Hellevoeters steeds groter wordt. Nieuwe mensen laten zich horen, vooral na het lezen van de verhalen over wat voor tragisch leed zwerfvuil kan aanrichten onder dieren. Wat zo mooi is, dat de opruimers na een paar keer ruimen steeds enthousiaster worden en met nieuwe ideeën aankomen, zoals betrek de scholen erbij of winkeliers en ondernemingen. Gezelligheid staat bij de Opruimers Hellevoet voorop. Mensen vinden het leuk om in groepjes aan de slag te gaan en mopperen soms ook wel als er zo veel troep ligt.

Het is een beetje net als je huis opruimen. Dan mopper je ook als zoon-/dochterlief de vuile onderbroek niet de was stopt of als er na het ontbijt de hele keuken vol ligt met kruimels. En toch ruim je het op en hoop je dat er de dag komt, dat de onderbroek ineens in de was ligt en de kruimels tot je verrassing zijn weggeveegd. En dat is met zwerfvuilruimen precies eender. Je houdt de hoop dat je stadsgenoten ineens zelf de rotzooi opruimen, omdat je als opruimer alsmaar het goed voorbeeld blijft geven. Het vraagt loyaliteit, maar gelukkig waarderen heel veel inwoners het werk van de opruimers. Veel duimpjes gaan omhoog, een toetertje, een praatje op straat en geweldige reacties op Facebook. Dat motiveert om de volgende keer weer de knijper op te pakken.

Hulp krijgen ze van alle kanten. Zo stelt Verheij groenonderhoud in Hellevoetsluis knijpers, vuilniszakringen en vuilniszakken gratis ter beschikbaar aan de inwoners van Hellevoetsluis. Even mailen naar inf@kleurrijkgroen.l en binnen korte tijd worden ze langsgebracht. Super actie. Inmiddels zijn er meer dan 50 knijpers en ringen uitgedeeld. Fijn dat er zoveel mensen zich inzetten om de rommel op te ruimen en laat van je horen. En vind je het in je ééntje niet zo leuk sluit je dan aan bij Opruimers Hellevoet. Stichting Push helpt hen bij andere voorzieningen en ondersteuning. De gemeente is bezig met het uitwerken van ideeën. Binnenkort gaan ze met de basisschool de Bron praten om de leerlingen te betrekken. Met de Directie hebben ze daarover afspraken gemaakt de leerlingen te informeren en daadwerkelijk rondom de school te gaan opruimen. Met de winkeliers van het Evertsenplein zouden ze graag een proefproject tegen zwerfvuil willen doen op en rondom het winkelcentrum. Om dit te kunnen realiseren is er inzet van alle betrokken winkeliers nodig en dit vraagt nog aandacht. Ook zijn ze in contact met “Fijnjetezien” waarbij wordt onderzocht of alleen zijnde mensen betrokken kunnen worden in de groep Opruimers Hellevoet.

Ook zijn er ideeën om een serie KleinKleuterboekjes voor kleuters inde leeftijd van de groep 2 en 3 te maken, waarin 2 dikke vriendjes op hun manier aan de slag gaan met zwerfvuil, om daarmee kinderen op jonge leeftijd op speelse wijze te laten zien welk nut het heeft om zwerfvuil op te ruimen.

En zo ontwikkelen zich steeds meer ideeën, die bijdragen aan een schoon en plezierig Hellevoetsluis.

Ongetwijfeld zal je na dit gelezen te hebben ook de kriebels krijgen om bij de Opruimers Hellevoet aan te sluiten. Maar je mag natuurlijk ook zelf groepjes vormen met hulpvaardige buren, vrienden, familie om je eigen buurtje schoon te houden.

Wil je meedoen, meld het op Facebook bij Opruimers Hellevoet. Of wil je direct contact of meer informatie, bel met Hans Vrijenhoek 06-55328383

Ze zien je graag!

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant