Afbeelding
Foto: Pixabay

Oplichters actief in Hellevoetsluis!

Algemeen 3.145 keer gelezen

Hellevoetsluis - Rioleringsprobleem? Ongedierte? Slot kapot? Lekkage? We hebben er allemaal wel eens last van! En altijd op een ongelegen moment. Je googelt en gaat zo snel als mogelijk op zoek naar iemand die je kan helpen. Soms begint dan de ellende! 

Je belt één van de eerste bedrijven op je scherm en een vriendelijke stem belooft om binnen een uur bij je op de stoep te staan. Eenmaal aangekomen, kijkt de vriendelijke man zorgelijk……. Er moet heel wat gebeuren. Je wordt verzocht om een offerte te tekenen ‘voor de administratie’. Op de offerte staan wat onderwerpen aangevinkt. Na het karwei blijkt de rekening 800 euro te betreffen. Of meer.

Angelo van ACS Pascal maakt het regelmatig mee. “De mensen bellen in paniek een bedrijf en gaan met de eerst de beste in zee. Zonder rond te vragen welke bedrijven in de buurt goede service verlenen, of even wat verder te kijken dan die eerste Google regel. Zeker als bij zo’n advertentie nog een slimme link wordt gelegd met een bedrijf van naam. Dit zijn vaak de duistere bedrijven die torenhoge rekeningen voorleggen en ondeugdelijk werk afleveren. Het zal niet de eerste keer zijn dat wij uiteindelijk erbij moeten komen om de boel te fixen.”

Het programma ‘Opgelicht’ van AVROTROS besteedde eind 2019 al aandacht aan een oplichtersbende die goud geld verdient met dit soort praktijken. “Ze verdienen zo veel geld dat ze dik kunnen betalen voor advertenties op Google zodat ze steeds als eerste op het scherm staan na een zoekopdracht. Het gaat soms zo ver dat als mensen vragen ‘spreek ik met Pascal’ dat men dit gewoon bevestigd. En vervolgens word je alsnog opgelicht. Ik heb gehoord van klanten die tussen de 800 en 1500 euro moesten aftikken.” Enkele weken geleden nog kwam Angelo bij een klant die hem belde. De oplichters waren nog aanwezig en er ontstond geen fijne sfeer: Uiteindelijk is de politie erbij gehaald.”

Hoger uurtarief dan een topadvocaat
We bellen een klant die twee weken geleden op zondag met een probleem aan de riolering werd geconfronteerd. “Ik dacht dat ik Pascal had gebeld en maakte de afspraak dat ik maandagmorgen terug zou bellen. Dan voorkwam ik 50% toeslag voor het weekend. Toen ik op maandag belde sprak ik een zekere Kees. Hij vertelde me dat hij werkte voor Pascal en dat hij binnen twee uur op de stoep zou staan. Er kwam een wit busjes voorrijden met twee mannen er in. Ze vertelden me na een korte inspectie dat er grondig gereinigd moest worden tot aan de hoofdleiding. Daardoor kon het ‘iets duurder’ worden. Voor de administratie moest ik wel eerst tekenen. Na met een veer in de weer geweest te zijn moest ik heet water en water met soda door de afvoer laten lopen. ‘Je ziet, alles loopt weer goed door’, kreeg ik te horen en daarna moest ik weer tekenen op de tablet.”

Pas daarna gaven de ‘heren’ de kosten door. “Ik moest 838,38 euro betalen,” waarop ik antwoordde dat ik dat helemaal niet had. “We hebben uitgebreid gereinigd, mevrouw”, kreeg ik te horen. “Daarop schakelde ik mijn echtgenoot in en toen die van het bedrag hoorde zei hij dat een topadvocaat dat nog niet eens verdient! Ik belde een vriend en die kon me gelijk vertellen dat er iets niet klopte. Vervolgens heb ik de echte Pascal gebeld en toen deze kwamen kijken kreeg ik opnieuw te horen dat het niet klopte. Daarna heb ik de politie gebeld en deze was er snel. Bij het nagaan van de ID’s van de heren bleek dat deze een strafblad hadden. En ik hoorde zelfs de term vuurwapengevaarlijk vallen, maar dat zou ook over de eigenaar van het busje kunnen gaan. Vervolgens kwamen er meer agenten naar ons huis. Op advies van de agenten heb ik gezegd dat ik niet zou gaan betalen. Hierop antwoordde één van de klussers dat hij het wel wilde afdoen voor 435 euro. Dat heb ik ook niet gedaan.” Vervolgens is aan de heren verzocht om weg te gaan en dat is ook gebeurd. “En wat denk je? Binnen 24 uur was de boel opnieuw verstopt. De echte Pascal heeft toen een reparatie uitgevoerd en de rekening bedroeg 109 euro.”


Let op: De medewerkers van ACS Pascal rijden altijd in deze herkenbare gele voertuigen 
en niet met witte busjes. 

Aangifte doen?
Het is niet verboden wat deze bedrijfjes doen. De mensen laten een dienst door hen uitvoeren. Aangifte doen vanwege de woekerprijzen heeft weinig zin. Het is een civiele zaak, niet een strafrechtelijke. Bedrijven die benadeeld worden omdat een ander zich uitgeeft voor iemand van het bedrijf terwijl dat niet klopt kunnen wel aangifte doen van identiteitsfraude en aantasting van hun goede naam. De Consumentenbond geeft op haar website een aantal tips, waaronder de volgende: ‘Pas op voor loodgieters die bovenaan in Google staan, ga alleen met bedrijven in zee die in het eerste contact al meteen een duidelijke prijsindicatie geven en bespreek van tevoren alle kosten’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant