Afbeelding
Foto:
Column burgemeester

Opgelucht

Column 515 keer gelezen

Hellevoetsluis - De afgelopen weken konden we niet om de verkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika heen. De kranten en journaals deden dagelijks verslag van de strijd tussen president Trump en zijn opponent Biden. Veel mensen gingen de straat op en er zijn nog nooit zoveel Amerikanen gaan stemmen. 

Zaterdagnacht was daar eindelijk de uitslag; Joe Biden wordt de volgende president. En met hem is daar de eerste vrouwelijke vice-president, Kamala Harris, een slimme immigrantendochter, die veel vrouwen en meisjes inspireert, want ‘je kan alles worden wat je wilt’. Eerlijk gezegd was ik opgelucht. Zeker toen ik Biden hoorde zeggen dat hij president wil zijn van alle Amerikanen. Ook voor degenen die niet op hem gestemd hebben. Juist in deze complexe tijd van veel desinformatie, waarbij verschillen worden uitvergroot en mensen tegen elkaar worden opgezet, gaat leiderschap over verbinden. Biden maakte meteen duidelijk waar hij zijn aandacht op richt: het bestrijden van de coronacrisis. Dat zal voor veel Amerikanen een opluchting zijn. En een belangrijke prioriteit wat mij betreft.

De pandemie heeft in Amerika al 230.000 doden geteld. Zonder goede aanpak zakt de economie verder in, is de gezondheidszorg overbelast en krijgt het virus de kans zich steeds verder te verspreiden. Ook in Nederland heeft de aanpak prioriteit. Ook hier zijn al veel doden te betreuren. In onze regio, Rotterdam Rijnmond, steeg het aantal besmettingen harder dan elders ondanks alle maatregelen. En ondanks dat de meeste mensen zich goed aan de regels houden. Veel mensen werken thuis. Zo heeft de gemeenteraad afgelopen donderdag de gehele begrotingsbehandeling digitaal gedaan. 

Veel mensen dragen mondkapjes, zoals de jongeren op de middelbare scholen. Afgelopen zaterdag was ik met onze marktmeester op de zaterdagmarkt en dat zag er goed uit; de meeste mensen houden zich aan de 1,5 meter. Toch zijn de cijfers zorgwekkend en daarom wordt er intensief gesproken over de mogelijkheid van een regionale lockdown. Het kabinet kan ervoor kiezen een avondklok in te stellen, of om winkels en scholen te sluiten. Er lijkt sinds maandag echter sprake van ‘een kentering van de tweede golf’, volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, maar ‘de druk blijft hoog en maatregelen kunnen niet worden versoepeld.’ 

Waarschijnlijk komen er nu geen extra regionale maatregelen, want ook in onze regio is er een daling te zien. Eerlijk gezegd ben ik over die uitslag ook heel erg opgelucht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant