Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Ingezonden mededeling

Apotheken Den Bonsen Hoek, Helius MC, Struytse Hoeck en Servicepunt Zorg Inn richten zich op preventie

Algemeen 987 keer gelezen

Hellevoetsluis - Een goede weerstand, vitaal zijn, je fit en gezond voelen, begint bij een gezonde leefstijl. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besteedt steeds meer aandacht aan een gezonde leefstijl. Het ministerie heeft zelfs vier leefstijladviezen met betrekking tot beweging, voeding, alcohol en roken geformuleerd.

Probeer vaker te bewegen: Doe minstens 2,5 uur per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Regelmatig een stukje wandelen of fietsen is al een goed begin. Als je voldoende beweegt, voel je je fitter, slaap je beter en blijf je langer gezond.

Eet gezond: Kies voor verschillende soorten groente, fruit en volkoren graanproducten. Drink kraanwater, thee en koffie zonder suiker. Door gevarieerd en gezond te eten krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Zo zorg je goed voor jezelf.

Drink maximaal één glas per dag: Alcohol is slecht voor de weerstand. Je kunt dus sneller ziek worden als je alcohol drinkt. Het laten staan van alcohol maakt je minder vatbaar voor ziekte. Je voelt je energieker en versterkt je gezondheid.

Zet nu de stap en stop met roken: Denk je eraan om te stoppen met roken? Zet nu de eerste stap en plan je stopmoment. Ga voor tips of hulp naar www.ikstopnu.nl of zoek contact met een coach of je huisarts. Je lichaam herstelt zich en wordt gezonder.

Wij merken ook in onze apotheken dat een gezonde leefstijl de gemoederen flink bezig houdt sinds COVID-19 ons land in zijn greep houdt. Het gros van de mensen raadpleegt het internet, leest een artikel en schaft vervolgens zelfzorgmiddelen of vitamines aan zonder precies te weten of ze daar daadwerkelijk baat bij zullen hebben. In zulke situaties is het prettig dat je kunt terugvallen op een laagdrempelige zorgverlener die je een objectief en eerlijk antwoord zal geven.

De meeste mensen denken bij een apotheek vooral aan medicijnen. De apotheek heeft inderdaad kennis van medicijnen, maar moet daarvoor ook veel weten over het lichaam. Wij vinden het belangrijk om te investeren in de gezondheid van onze cliënten. Denk aan degene die al vele diëten heeft geprobeerd of allerlei preparaten heeft aangeschaft en toch maar blijft worstelen met zijn gewicht.  Of iemand die niet lekker in zijn vel zit en net wat extra ondersteuning nodig heeft. En dan de persoon die voor het vitamine schap staat en gewoon niet weet welke keuze te maken uit de overvloed van potjes. Sinds medio 2018 koesteren wij de wens om al deze vragen van onze cliënten vanuit onze eigen expertise te kunnen beantwoorden en zo nodig cliënten op het juiste moment naar andere zorgverleners door te sturen.

Correct medicijngebruik
Preventie binnen de apotheek betekent ook dat wij cliënten van genoeg kennis en kunde voorzien om juiste beslissingen te nemen over hun medicijnen én dat de medicijnen op de juiste wijze worden gebruikt. Met name bij inhalatiemedicatie speelt dit een rol, maar ook op het moment dat iemand voor het eerst een bepaald medicijn gaat gebruiken. Daarnaast vinden wij het belangrijk om iemand te begeleiden op het moment dat hij of zij het geneesmiddel voor de tweede keer gaat gebruiken. De cliënt heeft het geneesmiddel al eerder ervaren; en kan zowel prettige als minder prettige ervaringen met het medicijn hebben. Wij zien het als onze taak om daarover in gesprek te gaan en oplossingen te bieden.

Medicijn_info@ezorg.nl, Tel.: 0181- 330180, https://deapotheekinhellevoetsluis.nl/

In de onderstaande artikelen gaan we in op de manier waarop Apotheek Den Bonsen Hoek, Helius Medisch Centrum, Struytse Hoeck en Servicepunt Zorg Inn vormgeven aan preventie. Een vijftal apothekersassistenten vertelt over de praktijk. De manier waarop zij invulling geven aan hun specialiteit. 

Klik in de taakbalk aan de linkerzijde op het onderste icoontje voor een volledig scherm. 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant