Afbeelding
Foto:
Column

Gezond

Algemeen 274 keer gelezen

Afgelopen week sprak ik met mensen die tegen het dragen van mondkapjes zijn. Zij vinden het ongezond en het effect niet bewezen. Daarnaast zijn ze in brede zin tegen de coronamaatregelen omdat deze het welzijn van de mensen belemmeren. Dat laatste begrijp ik. Het niet mogen bezoeken van ouderen tijdens de eerste golf heeft gezorgd voor veel eenzaamheid . Daar is van geleerd. Deze tijd is het ‘zeilen in de mist’. Het blijft zoeken naar de balans tussen volksgezondheid, economie en algemeen welzijn. En het verzamelen en wegen van de wetenschappelijke feiten. Ook weten we nu dat de meeste besmettingen zich in binnenruimtes voordoen; dus lekker wandelen, fietsen of zeilen kan gewoon. Als je maar de drukke plekken vermijdt en afstand bewaart tussen jezelf en niet-huisgenoten.

De gesprekken gingen vervolgens over algemene gezondheid. Want hoewel ik de conclusies van deze data-verzamelaars niet deel, deel ik wel de bezorgdheid over het welzijn van onze inwoners. Wat kunnen we - ook als we het virus niet oplopen - voor elkaar doen om gezond en gelukkig door deze periode heen te komen? Goede en goedkope recepten delen met veel groente en fruit? Tips voor leuke wandel- & fietsroutes? Of je aansluiten bij SBO om belmaatje te worden en zo op een laagdrempelige manier met mensen in contact te komen om eenzaamheid te voorkomen. Vorige week deed ik daaraan mee in de ‘week van ontmoeting’ en ik had mooie telefonische ontmoetingen met twee Hellevoeters. Eén tachtigplusser wandelde graag in ons mooie Hellevoet, vertelde hij mij. Wellicht heeft hij wandeltips voor ons? De ander vertelde me dat hij twintig jaar geleden blind is geworden en al vijf jaar belmaatje is. Hij onderhoudt met veel plezier contact met verscheidene mensen. Daarnaast heeft hij met SBO geprobeerd een ‘stamtafel’ op te richten. Om gewoon lekker te kletsen met andere mannen. Jammer genoeg was er toen te weinig belangstelling. Misschien bent u een mogelijke ‘stamgast’? U kunt zich aanmelden bij SBO.

Ontmoetingen en contact zijn waardevol; voor jong en oud, nu meer dan ooit. Hoe kunnen we elkaar op een coronaproof en creatieve manier ontmoeten? Even een (video)belletje, een kaartje of een brief sturen, buiten sporten en spelen, een intieme theatervoorstelling of museumbezoek... Veel is mogelijk en dan toch vooral met elkaar en niet tegenover elkaar. Dat houdt ons samen gezond.

Uit de krant

Uit de krant