Afbeelding
Foto van Vroeger

Cruysenhoekstraat

Algemeen 785 keer gelezen

In de naoorlogse jaren was er een grote schaarste aan woningen. Zoals ook in Nieuw-Helvoet, waar een opkomende industrie als bijvoorbeeld Rubberfabriek Helvoet, om werknemers te kunnen aantrekken, grote behoefte had aan woonruimte. Ook andere Nieuw-Helvoetse bedrijven hadden zo’n zelfde probleem. 

In de jaren vijftig verrees daarom tussen de Moriaanseweg Oost en de Rijksstraatweg een van de eerste nieuwbouwprojecten in de toen nog zelfstandige gemeente Nieuw-Helvoet. Toen de eerste zes nieuwe woningen in 1955 zouden worden opgeleverd, werd er zelfs tot in de gemeenteraad uitgebreid gediscussieerd over wie er dan wel in zo’n mooie nieuwbouwwoning mocht gaan wonen. Dat moesten dus vooral werknemers van de plaatselijke bedrijven worden, waarbij namen en toenamen van de potentiele bewoners over de tafel gingen. 

Zo kreeg de Rubberfabriek de eerste drie woningen toegewezen en mocht Autobedrijf Vermaat aanspraak maken op twee nieuwe stulpjes. De zesde woning was al toegezegd aan dominee Van Dingstee, die dat jaar met emeritaat zou gaan en de pastorie aan de Smitsweg ging verlaten. De later gereed te komen woningen zouden verder over de werknemers van de twee bedrijven worden verdeeld. De gelukkige nieuwbouwbewoners moesten voor hun splinternieuwe onderkomen een huursom van f 7,40 per week gaan offeren, waarbij dan ook nog f 0,65 voor heet water en f 0,75 voor de waterleiding moest worden bijgelegd. 

Bij een nieuwbouwproject hoort ook een nieuwe straat en die moet een naam hebben. Daar had burgemeester De Vries zich al op voorbereid. Op oude kaarten had hij de naam Cruysenhoek gelezen, en daarom lag de naam Cruysenhoekstraat voor de hand. Daar was de raad het mee eens. Nadat de vraag was afgewimpeld of op het bijbehorende pleintje misschien een standbeeld van een bekende Nieuw-Helvoeter kon worden opgericht, werd deze voor de Nieuw-Helvoeters belangrijke vergadering afgesloten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant