Hennie en Stef Wiersma (Foto: Wil van Balen)
Hennie en Stef Wiersma (Foto: Wil van Balen) Foto: Wil van Balen

Hennie Wiersma – Den Dulk met pensioen

Algemeen 1.490 keer gelezen

Iedereen moet gelijke kansen hebben. Kansen om jezelf te kunnen ontwikkelen, zeker te zijn van goed onderwijs, zeker te zijn van een inkomen en zeker te zijn van een toekomst. Met deze insteek staat Hennie Wiersma – Den Dulk in het leven.

Bij Stichting Push kon Hennie deze uitgangspunten goed in de praktijk brengen. In totaal is zij er ruim 20 jaar werkzaam geweest, verdeeld over 3 perioden. De laatste periode startte met de opdracht om de vrijwilligersvacaturebank op te zetten, daarnaast was Hennie actief op vele fronten. Want ook het buurtwerk had haar volle aandacht en wat eigenlijk niet?

We spreken Hennie in haar zonnige en weelderig groene achtertuin waar ze de afgelopen periode veel tijd heeft doorgebracht. “Ik ben dit jaar erg ziek geweest, na nauwelijks hersteld te zijn van een dubbele longontsteking, werd baarmoederhalskanker geconstateerd. Ik ben blij dat ik nu weer up-and-running ben.” Ook echtgenoot Stef heeft een begin dit jaar in het ziekenhuis gelegen met een dubbele longontsteking en het zou wel eens kunnen zijn dat de beide echtelieden Corona patiënten avant la lettre zijn geweest. “We waren eind 2019 in China, dus dat zou zomaar kunnen,” rondt Hennie het medische gedeelte van ons gesprek af.

Pensioen
“Ik bereik dit jaar de AOW-gerechtigde leeftijd en het moment is gekomen om te stoppen met mijn werkzaamheden bij PUSH. Vanuit mijn opleiding als opbouwwerker heb ik veel mensen bij elkaar gebracht en een warm hart gehad voor alle vrijwilligers in Hellevoetsluis. Want veel draait op vrijwilligers en je moet er voor zorgen dat deze mensen op je kunnen terugvallen bij bepaalde kwesties. Niet mensen het gevoel geven dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar proberen een warme schakel te zijn met bijvoorbeeld de gemeente of zorgverlenende instantie.”

Bij Stichting PUSH was het onderwerp ‘toegankelijkheid’ belangrijk voor Hennie. Ze heeft onder andere geholpen met het opzetten van ‘Anders Actief’ wat zich bezighoudt met sporten voor mensen met een handicap en dat nu succesvol draait. Hennie hielp mensen die om hulp vragen en zo was ze bijvoorbeeld betrokken bij de voorbereidingen van de oprichting van de Voedselbank.

Meer groen dan rood
Hennie is onlosmakelijk verbonden met Hellevoetsluis. Veel mensen kennen haar ook van haar activiteiten in de Hellevoetse politiek. In haar politieke periode heeft Hennie vooral geleerd dat je goed naar de burger moet luisteren. En goed luisteren, dat doet ze nog steeds. Hennie is een veelzijdig mens, maar de rode draad door haar actieve leven is toch wel improviseren en handelen op momenten dat het nodig is. Dat is haar tweede natuur. Over natuur gesproken: dit is naast echtgenoot Stef haar tweede liefde. “Eigenlijk ben ik meer groen dan rood”, zegt ze hier zelf over.

Natuur
Wat niet iedereen weet, is dat Hennie – naast oma van vier kleinkinderen - ook lid is van de verenigde vergadering van het Waterschap Hollandse Delta, natuurgids is bij IVN, Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap en lid is van de plantenwerkgroep van de KNVV, de vereniging voor veldbiologie. Deze activiteiten zet Hennie voort na haar afscheid van PUSH. “Ik wil mijn hersens blijven gebruiken en er is nog zat te doen. Water en biodiversiteit worden steeds belangrijker en ik hoop met mijn werkzaamheden voor het Waterschap mijn steentje bij te dragen aan het behoud van onze mooie natuur.”

Kan het niet laten
Wat we zeker ook van Hennie kunnen verwachten, is het aanwijzen van vermoedelijke misstanden. “Als ik zaken voorbij zie komen die ik niet vind kloppen, dan kan ik het niet laten om daar wat mee te doen. Soms denk ik ‘laat het toch gaan’, maar dat kan ik gewoon niet.” Wat Hennie ook hoopt te blijven doen is nog veel reizen maken met echtgenoot Stef en het wandelen en tennissen weer oppakken. Het echtpaar is al 46 jaar samen en hoopt daar nog mooie jaren aan vast te knopen.

Afscheid
Het afscheid zal mede door Corona sober zijn. “Ik had nog graag een buurtevenement georganiseerd en daarbij persoonlijk mensen de hand willen schudden of een knuffel willen geven. Maar dat zit er helaas niet in. Wil je daarom iedereen die ik nu helaas niet meer voor mijn afscheid kan zien via Groot Hellevoet het allerbeste toewensen? En alle vrijwilligers die het kloppend hart zijn van Hellevoetsluis bedanken voor hun inzet? En druk iedereen op het hart vooral veel gebruik te maken van www.fijnjetezien.nl?”

Aan dat verzoek voldoen wij graag Hennie, het gaat je goed!

Foto: Wil van Balen 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant