Afbeelding
Teun Lageweg
Foto van Vroeger

Koninginnedag

Algemeen 422 keer gelezen

31 augustus 1945: eindelijk kon er na de Duitse bezetting weer een Koninginnedag worden gevierd. Van die gelegenheid werd natuurlijk niet alleen in het hele land, maar vooral ook in Hellevoetsluis druk gebruik gemaakt. Alleen in het dorp Nieuw-Helvoet hadden de bewoners andere zaken aan hun hoofd. Die waren nog druk bezig de sporen van het inmiddels gezakte water uit te wissen en hun oude leven weer te hervatten. 

Binnen de vestingwallen begon het feest met een indrukwekkende plechtigheid. Vele van de nog schamel resterende Hellevoeters hadden zich op een feestelijk versierd Baantje verzameld. Tegen de achtergrond van een op de Oostkade opgerichte ereboog, stond het inmiddels weer tot leven gewekte Tamboer en Pijpercorps Wilhelmina (in de volksmond ‘de Fluitclub’) voor de muziektent opgesteld. Tegenover hen stond een detachement Engelse militairen (op de foto niet zichtbaar), dat in Hellevoetsluis was neergestreken om oorlogsmateriaal op te ruimen. Helemaal links op de foto staat de heer Werkema, hoofd van de MULO, die de tijdelijk op non-actief gestelde burgemeester Van Bommel verving (Van Bommel werd in november 1945 weer in zijn functie hersteld). Muzikaal leider Wim Dubbelt, rechts naast de saluerende militair, heeft zich voor zijn corps opgesteld. Helemaal rechts zijn naast de vlag Jan Wouterse en Jo Bal te herkennen. Vooral de laatste speelde jarenlang een belangrijke rol in het Hellevoetse kerkelijke – en verenigingsleven. 

Nadat als slot van de plechtigheid het Wilhelmus had geklonken, kon het feestprogramma pas goed beginnen. Koninginnedag was voorlopig het laatste feest in het bevrijdingsjaar 1945. ‘Want’, aldus een oude Hellevoeter die de bevrijding had meegemaakt, ‘er diende weer gewerkt te worden en naar school gegaan.’ (foto: Stadsmuseum Hellevoetsluis)

Meer weten over “Hellevoetsluis tijdens de bezetting’? In het Stadsmuseum is het boekje met die titel van A.H.C. van den Heuvel nog steeds voor 7,50 euro te koop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant