Afbeelding

Activiteiten tijdens Open Monumentendag

Algemeen 358 keer gelezen

Stenen, beton en veel aarde. De vesting van Hellevoetsluis staat vol met militair erfgoed. Ooit de belangrijkste marinehaven van Nederland, beroemd en berucht. De bescherming van die belangrijke haven is de oorzaak van dat vele erfgoed.

In 1880 vind de laatste grootste uitbreiding plaats, een kustbatterij wordt aangelegd. Regelmatig geeft Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis rondleidingen, maar tijdens Open Monumentendag doet men natuurlijk wat extra's.

Op zaterdag 12 september wordt deze jaarlijkse dag gehouden. Vanwege de Corona uitbraak zijn er natuurlijk ook hier aangepaste regels. Zo zullen er op deze dag alleen op afspraak rondleidingen gegeven worden om het aantal bezoekers beheersbaar te houden. De rondleidingen over de kustbatterij duren elk een half uur en er is een keuze uit een drietal opties.

Een kijkje in de soldatenkamer in de kazerne Haerlem; bij een bezoek aan de caponnière gaat men ondergronds naar kanon kazematten en torpedo station;Het kanon van 24 IJzer staat stoer op de wal, het verhaal achter dit superkanon krijgt u te horen.

De eerste rondleiding is om 10:00 uur en zo zal er elk half uur een rondleiding aangeboden worden. Om 16:30 uur is de laatste rondleiding.

Rondleiding gehele vesting

Speciaal tijdens Open Monumentendag is er ook een rondleiding door de hele vesting van Hellevoetsluis. Tijdens deze rondleiding gaat men naar plekken die normaal niet worden bezocht. Elk bastion zal zo worden bekeken. Zo kan men ook een kijkje nemen in het bomvrij logies op de wal achter theater Twee Hondjes. Diverse deuren gaan open die anders gesloten blijven. Een unieke kans dus. Deze rondleiding duurt ongeveer twee uur en start om 13:00 uur.

Aanmelden kan door via de website van de organisatie https://www.fronttaal.info/nieuws naar de nieuws pagina te gaan.Telefonisch aanmelden is ook mogelijk via nummer 06 31 25 49 0.

Batterij op de Noorddijk

Ook dit jaar zal men in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap rondleidingen geven op de batterij op de Noorddijk, in de volksmond fort Noorddijk. Normaliter niet toegankelijk. Een mysterieus groen eiland midden in de polder. Ten tijde van dreiging was dit een waker in water. Temidden van geïnundeerde polders hield men vanuit deze batterij de dijken in de gaten. Voor meer nieuws over deze rondleidingen gaat u naar: https://www.zuidhollandslandschap.nl/bezoek-fort-noorddijk. Daar vind u ook de mogelijkheid om zich aan te melden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant