Koop op maat.
Koop op maat. Foto: Reinis

Zo verspilt u minder voedsel!

Algemeen 269 keer gelezen

Wist u dat een huishouden gemiddeld 34 kilo voedsel per jaar weggooit? Dit komt neer op 120 euro per jaar per huishouden. Voedselverspilling wordt vaak onderschat. Omdat veel mensen wel elke dag een “klein beetje” eten weggooien, wordt vaak gedacht dat voedselverspilling niet voorkomt.

Vindt u het ook zonde om voedsel te verspillen? Doe dan van 1 t/m 7 september mee met de verspillingsvrije week! Dit is een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Voedselverspillingsvrije week
Meedoen met de verspillingsvrije week is een leuke uitdaging. Het is makkelijk, bespaart u geld en het is goed voor het milieu! Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat u in huis heeft. Op deze manier koopt u producten niet dubbel en heeft u geen overschot aan voedsel. Maak een boodschappenlijstje terwijl u uw (koel)kast controleert en vermijd tijdens het doen van boodschappen aanbiedingen als u deze niet gaat gebruiken. Probeer op maat te koken. Heeft u toch te veel gekookt? Bewaar uw restjes goed en zichtbaar in de koelkast. Vergeet tot slot niet dat producten vaak langer houdbaar zijn dan de aangegeven ‘ten minste houdbaar tot datum’. Heeft u twijfels? Proef, ruik of bekijk een product om te zien of u het nog kunt gebruiken.

Het effect van voedselverspilling op het milieu
Als goed voedsel wordt weggegooid, wordt vaak vergeten dat er energie en grondstoffen nodig zijn om alle etenswaren te telen, te vervoeren, te koelen en eventueel ook te bewerken en te verpakken. Gooit u vaak voedsel weg? Dan verspilt u onnodig bruikbare grondstoffen en dat is zonde! Voedselverspilling veroorzaakt namelijk ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Waarom wordt er zo veel voedsel verspild?
Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot voedselverspilling. Vaak wordt er te veel gekocht en worden de producten te lang bewaard. Hierdoor is het voedsel niet meer goed en moet het worden weggegooid. Tevens wordt er vaak meer gekookt dan nodig is, hierdoor blijft er veel voedsel onnodig over. Vaak wordt dit niet meer opgegeten en belanden de ‘restjes’ in de afvalbak en dat is zonde.

Het doel van de voedselverspillingsvrije week
Het doel van de voedselverspillingsvrije week is om een week lang te kijken hoe verspillingsvrij u kunt zijn. Of nog beter…. Maak van elke week een verspillingsvrije week! Kies een challenge via www.verspillingsvrijeweek.nl. U ontvangt handige tips om thuis direct mee aan de slag te gaan. Zoals het efficiënt inrichten van uw koelkast. Ook kunt u de Verspillingsvrije Coach- app downloaden voor meer tips en uitdagingen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant