De ruïne is het best bewaarde geheim van Voorne-Putten
De ruïne is het best bewaarde geheim van Voorne-Putten Madeleine de Haas

Wandelen op Voorne-Putten: Grasland en Waterweg

Algemeen 627 keer gelezen

Voorne-Putten is een gebied met veel contrasten. Aan de ene kant de petrochemische industrie, aan de andere kant polders met dorpjes waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan.

Al lopend over het eiland ontdekken we van alles. Deze week volgen we de 12,8 km lange Grasland en Waterweg route. De uitgewerkte knooppuntenwandelroute route vind je op www.opvoorneputten.nl

Het startpunt van deze grotendeels verharde route ligt aan de Bernisse, bij voormalig restaurant La Campagne. Hier steek je via de brug de Bernisse over en volgt de route langs het riviertje naar Heenvliet. Aan je linkerhand kun je misschien een glimp opvangen van het best bewaarde geheim van Voorne-Putten: ruïne Ravesteyn. Het kasteel van Heenvliet,was in eerste instantie van hout. Rond 1230 is het door Hugo I, de heer van Heenvliet, opgetrokken in steen. Het bestond voornamelijk uit een opvallend zware donjon.

Angleus Merula
In de nog bestaande kerker heeft de pastoor van Heenvliet, Angelus Merula, gevangen gezeten vanwege zijn ketterse leringen. De inquisitie had hem opgepakt en veroordeeld tot de brandstapel. Het kasteel heeft een belangrijke rol gespeeld in de twisten tussen de Hollandse graven en de Vlamingen in de 13e eeuw. Rondzwervende watergeuzen vernielden in 1572 het kasteel.
Marktplein
Het marktplein is beschermd stadsgezicht en wordt omgeven door fraaie gevels, rijksmonument het Ambachtsherenhuis, het stadhuis en de oude dorpspomp. Het ambachtsherenhuis, waar eind 1500 de heren van Heenvliet onderdak vonden, is gebouwd op de fundamenten van kasteel Wijlesteijn. Aan de rechterkant van het ambachtsherenhuis staat het oude raadhuis van Heenvliet. De oude kastanjes hebben dit jaar plaats moeten maken voor lindes.

Geervliet
Vanuit Heenvliet loop je naar Geervliet, waar je opnieuw een aantal historische panden kunt bekijken. In Geervliet stond het Hof van Putten, de residentie van de heren van Putten. In 1308 verbonden Heer Nicolaas III van Putten en zijn gemalin Aleida van Strijen aan de kerk een kapittel. Dit was een groep geestelijken die het etmaal rond voor het zielenheil van de stichters moesten bidden. Nicolaas III en Aleida liggen begraven in de Onze Lieve Vrouwe Kerk.

Raadhuis
In 1346 stichtte Beatrijs, de dochter van Nicolaas III een gasthuis met kapel aan de Kaaistraat. Het pand bestond toen enkel uit een benedengedeelte en bood onderdak aan reizigers, zieken en armen. Rond 1500 besloot het stadsbestuur zijn intrek in het pand te nemen en ook het Dijkcollege van de Ring van Putten kwam er om te vergaderen. Zo ontstond in 1633 boven de begane grond de gemeenlandskamer, die te bereiken was via een eigen bordes. Tot aan de gemeentelijke herindeling in 1980 deed de zaal dienst als raadzaal. Op dit moment is het een trouwlocatie.

Biert
Steek de Groene Kruisweg over en volg de knooppunten door de polders Geervliet en Oud-Hoenderhoek naar Biert. De polder Biert bestaat uit drassig grasland. Tussen de kleine percelen stromen brede sloten en enkele omdijkte kreekrestanten, Welvliet, Oostenrijk en Vierambachtenboezem. De polder is een van de laagste delen van het eiland Putten en ligt 1,7 meter beneden NAP. Als gevolg van het zoute kwelwater, is het water in de sloten brak. Door het zout in de bodem komen in het gebied veel zoutminnende planten voor, zoals aardbeiklaver en rode ogentroost. Op de hoger gelegen delen bloeien orchideeën. Weidevogels zoals de grutto, graspieper en slobeend bevolken de weilanden. Tijdens je wandeling passeer je wijndomein de Vier Ambachten. Op sommige dagen staat de poort open en kun je een kijkje nemen in de wijngaard en uiteraard proeven. Vanuit Biert loop je weer richting de Bernisse. Volg de Oud Hoenderhoeksedijk tot je bij je startpunt terug bent.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant