Afbeelding
Koop Lokaal

Balans in beweging: trainingspraktijk voor rug- en houdingsklachten en ruitertraining

Algemeen 843 keer gelezen

Tinte - In een fleurige ruimte op het terrein van manege Tinte is de trainingspraktijk van fysiotherapeute Chantal Hazebroek gevestigd. Ze behandelt daar cliënten met steeds weer terugkerende rug- en houdingsklachten. En we overdrijven niet als we zeggen dat ze dat met hart en ziel doet.

Ook mensen die overige klachten aan het bewegingsapparaat hebben of hun sportprestaties willen verbeteren, kunnen bij haar terecht, ongeacht hun leeftijd. Ze is daarnaast gespecialiseerd in ruiters die hun souplesse, rompstabiliteit en uithoudingsvermogen op hun paard willen verbeteren. 

Kleine tussenspiertjes erg belangrijk 
Door ons bezoek aan Chantal zijn we met een heel andere blik gaan kijken naar de behandeling van rug- en houdingsklachten. De eerste verbazing is er al als Chantal zegt dat ‘rechtop niet altijd recht is’. En de tweede is dat de tientallen kleine tussenspiertjes die verbonden zijn met onze wervelkolom zo’n belangrijke functie hebben. 'Daar wordt eigenlijk te weinig aandacht aan gegeven bij de behandeling van rugklachten', zegt ze. 'Door onder andere onze moderne samenleving en het vele zitten, worden deze kleine spieren niet goed meer aangesproken en raken ze verzwakt. We verliezen daardoor onze stabiliteit. In sportscholen worden voornamelijk de grote, sterke, spiergroepen getraind. Dat is natuurlijk hartstikke goed, het nadeel is alleen dat deze spieren niet 24/7 kunnen werken. De kleine tussenspiertjes kunnen dat wel. Je kunt ze vergelijken met je ademhalingsspieren, die kunnen niet zomaar even “rust nemen”, dat zou niet goed aflopen!'

Flexchair 
Chantal bekijkt met behulp van metingen in hoeverre onze kleine rugspieren hun werk goed doen. Zittend op een zogenaamde ‘flexchair’, vraagt ze je bewegingsoefeningen uit te voeren. Op de monitor die gekoppeld is aan de flexchair leest ze af hoe het staat met je balans en of je compensatiepatronen hebt aangeleerd. Met gerichte oefeningen waarbij ze ook andere hulpmiddelen uit haar praktijk inzet, helpt ze je de juiste balans terug te vinden. Chantal waarschuwt meteen dat je de bewustwording ook thuis moet blijven oefenen om resultaat te krijgen. Het leuke is dat je na een week op de monitor kunt zien hoe je vooruit bent gegaan. Het is belangrijk dat de trainer een medische achtergrond heeft. In haar geval is dat fysiotherapie.

Op maat gerichte behandeling 
Soms is een behandeling in combinatie met reguliere fysiotherapie handig. Omdat Chantal als fysiotherapeut bij Fysio4polders werkzaam is, kan ze een optimale behandeling samenstellen die gedeeltelijk in haar eigen praktijkruimte en gedeeltelijk bij Fysio4polders plaatsvindt.

Hoe scheef is recht 
Met vuur en enthousiasme vertelt Chantal over de resultaten in haar praktijk. 'Het is leuk als je iemand vooruit ziet gaan en het vooraf gestelde doel ziet behalen. Zoals de kapster die nu weer zonder pijn haar werk kan doen en de ruiter die van de neuroloog niet meer mocht rijden, maar die nu haar eigen paard heeft en met de juiste begeleiding zonder zenuwklachten vier- tot vijfmaal per week pijnvrij rijdt. Of een ruiter die door het vastzetten van een enkel scheef zat (wat niet zichtbaar was), wat zich bij het paard uitte en wat door bewustwording en kleine aanpassingen verholpen is.'

ORUN-instructrice 
Chantal is naast fysiotherapeute ook gediplomeerd ORUN-instructrice en begeleidt ruiters mede door het verbeteren van de houding en zit. Daardoor zullen lichamelijke klachten afnemen en zullen ruiters beter presteren. Daarnaast organiseert zij clinics, workshops en recreatieve paardenevenementen, zoals de jaarlijks terugkerende bekende moordrit. Over de vraag waarom Chantal haar eigen praktijk heeft waarbij mensen zelf hun training/ behandeling moeten betalen, hoeft ze niet lang na te denken. 'Wie zelf zijn behandeling betaalt, is super gemotiveerd en zal hard werken om zijn doel te bereiken. Want zonder inzet geen resultaat!'

De trainingen zijn goed betaalbaar. Een intake van een uur kost € 45,-, trainingen één op één van een half uur € 29,50. Voor een meer kerenkaart geldt een gereduceerd tarief.

De Balans in Beweging
Bezoekadres: Manege Tinte
Rietdijk 74A
3234 KR Tinte
06-81600886
info@debalansinbeweging.nl
www.debalansinbeweging.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant