Afbeelding
Column

Mondkapje

Algemeen 804 keer gelezen

In het openbaar vervoer kan je niet zonder, en tot nu toe is het op andere plekken wat meer een eigen, persoonlijke, keuze. Nog wel. Want misschien wordt het straks wel een verplichting.

Ik zie daar tegenop. Het is dit keer geen god die tot gezichtsbedekking oproept, maar een virus. Of de politiek. De meningen over de mondkapjes verplichten zijn verdeeld en er lijkt vooral sprake van angst voor een tweede golf te zijn. Ik weet het niet, ik heb het een beetje opgegeven wijzer te worden uit allerlei tegenstrijdige berichten.
Een mondmasker? Ik weet niet hoe ik me daarbij moet voelen. Eerst moest overal de gezichtsbedekking af in verband met zichtbaarheid van identiteit, en nu gaan we juist gezichtsbescherming dragen. Ik krijg het al benauwd bij het idee.

Dat mondkapje tast me gevoelsmatig meer aan in mijn persoonlijke vrijheid dan alle andere maatregelen. Ik hoop dat dit rot virus snel weg is. Ik zal de mondkap niet weigeren te dragen, als het echt moet. Dan kan je maar beter van nood een deugd maken. Dus heb ik een niet heel standaard mondkapje aangeschaft. Online zijn ze te vinden in allerlei kleuren, prints en motieven en ik vind een grappige tekst erop meteen al sympathiek.

‘Ik wil helemaal geen mondkap!’ Zucht.. ik laat die gedachte varen, want ik wil ook niet dat die tweede golf komt. Dan wordt het een hele lange winter ben ik bang. Dus heb ik een mondkapje besteld waar ik wat beter mee kan ‘leven’ of in ieder geval niet zo saai is voor een avondje restaurant of middagje weg. Ik heb zo’n zin om te dansen op een festival ofzo.. Als het allemaal voorbij is wil ik een grote wereldwijde corona afterparty met fantastische muziek en waanzinnige blije mensen die a la woodstock vieren dat het allemaal voorbij is en weer echt vrij is.

In mijn la liggen ondertussen vijf saaie witte mondkapjes, die lijken op zakdoekjes met elastiekjes eraan. Super functioneel dus voor het ‘nieuwe normaal’ .. Niet normaal eigenlijk en ik ga ook geen corona app op mijn telefoon zetten. Ik wil meedenken met de maatschappij en de adviezen wil ik best opvolgen maar een app gaat me echt veel te ver. Het zit al in je software update, dat je telefoon klaar is voor die app. Staat het ineens tussen je instellingen. Daar hou ik niet zo van. En ook niet van mondkapjes dus. Nooit gedacht dat ik naar een mondkapje zou zoeken als verlengstuk van mijn kleding. Ik probeer er wat van te maken.

Waarom roept het mondkapje toch zoveel weerstand bij me op..?

Wendy de Wit

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant