Het inmiddels verdwenen bord
Het inmiddels verdwenen bord

Hondenstrandje zwemverbod: hygiëne

Algemeen 2.534 keer gelezen

Bij het zogenaamde hondenstrandje aan de Struytse Zeedijk was een bord geplaatst met daarop de tekst ‘Verboden te zwemmen. Uitsluitend te gebruiken als zwemlocatie voor honden’.

Naar aanleiding van op de redactie binnengekomen vragen, probeerden wij vorige week de reden van plaatsing van dit bord te achterhalen Net na de deadline voor onze krant van 22 juli jl. ontvingen wij via John Riem, boswachter, het verlossende antwoord.

De reden van het aangebrachte bord is hygiëne. Hoewel het bord inmiddels door onbekenden is weggehaald, is de achterliggende gedachte nog steeds geldig.

De situatie ter plaatse lijkt op een zogenaamde. aangewezen zwemlocatie, zoals die in het hele land aanwezig zijn. Deze zwemlocaties worden door de diverse omgevingsdiensten gemonitord namens de Provincie. Er wordt gekeken naar de waterkwaliteit en voor de zwemmers is er een verplichte ballenlijn. Bij deze zwemlocaties staan ook altijd blauwe informatiepanelen met gedragsregels en een kaartje van de locatie.

Dit alles ontbreekt bij het hondenstrandje. Er is wel een zandstrandje, maar het is geen gecontroleerde zwemlocatie.

Om dit duidelijk te maken en omdat er wel veelvuldig honden te water gaan, had Staatsbosbeheer besloten het als hondenstrand te benoemen en het zwemmen te verbieden. Dit is met name gebeurd vanuit het oogpunt van hygiëne.

We zijn er dus uit: wat vorige week nog werd benoemd tot spookbord is nu benoemd tot een bord dat wilde voorkomen dat mensen in onhygiënisch water zwemmen!

De meest recente informatie is, dat het bord niet opnieuw geplaatst zal worden. Mogelijk plaatst Staatsbosbeheer een klein wit tekstbordje met daarop alleen ‘Hondenstrand’. Dit wordt ook toegepast bij dergelijke locaties aan het Brielse meer en de Bernisse. Wie bij het hondenstrandje voor eigen risico wil zwemmen, is daar dan vrij in.

Het hondenstrandje behoort tot het recreatiegebied Plattendijk, hetgeen valt onder het beheergebied van het Recreatieschap Voorne Putten. Het beheer valt onder Staatbosbeheer, team Voorne Putten IJsselmonde vanuit het uitvoeringskantoor te Brielle.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant