Afbeelding

Gaat zon- en windstroom Hellevoetsluis geld kosten?

Algemeen 752 keer gelezen

De netwerkbedrijven hebben geld nodig. Geld om extra elektriciteitskabels te leggen. Die kabels zijn nodig om alle extra energie die wij opwekken te transporteren. Onder andere de stroom uit zonnepanelen en windturbines.

De extra kabels zijn ook nodig om de extra elektriciteit die wij gaan verbruiken naar onze huizen te brengen. Extra verbruik doordat we van het gas gaan en voor het gebruik van de laadpalen waaraan onze toekomstige elektrische auto’s komen te hangen.

Er zijn drie grote netwerkbedrijven in Nederland, Enexis, Alliander en Stedin. Dit laatste bedrijf beheert het netwerk in onze omgeving. Ook in Zeeland en andere delen van het land, bijvoorbeeld in Utrecht, is Stedin verantwoordelijk voor het netwerk. Gemeenten zijn aandeelhouder van Stedin. Hellevoetsluis heeft een aandeel van 2%. De wethouder van financiën noteert jaarlijks aan de inkomstenkant van de gemeentebegroting een prettig bedrag aan dividend. Tot zover geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen.

Maar nu komt het: Stedin wil het uit te keren dividend verlagen en is op zoek naar geld, veel geld. Een deel daarvan financiert men, maar om een gezonde balans te houden, vraagt men de aandeelhouders om geld. De 44 aandeelhouders is gevraagd om 1 miljard euro extra. En dan blijkt het in het geval van het naar verhouding kleine aandeel van de gemeente Hellevoetsluis toch opeens om 20 miljoen euro te gaan! Het mooie woord ‘energietransitie’ krijgt op deze manier steeds meer de bijsmaak van onverwachte rekeningen die uiteindelijk op het bordje van de burger terechtkomen. Want hoewel het nog lang zover niet is dat de gemeente Hellevoetsluis de gevraagde miljoenen op tafel legt, voel je op je klompen aan wat er gaat gebeuren. En dat terwijl partijen nog hard nadenken over de zorgen uit de Zomernota 2020!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant