Wethouder Aart-Jan Spoon en Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland, op één van de tien vernieuwde vissteigers aan de Struyste Zeedijk (Foto: Wil van Balen)
Wethouder Aart-Jan Spoon en Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland, op één van de tien vernieuwde vissteigers aan de Struyste Zeedijk (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

Vissteigers aan het Haringvliet: vernieuwd en verbeterd!

Algemeen 1.277 keer gelezen

Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland staat op één van de tien vernieuwde vissteigers aan de Struyste Zeedijk en kijkt over het water. “Wat een fantastische plek om te vissen is het Haringvliet toch,” is het eerste dat hij zegt.

En met een verwijzing naar de perikelen rondom de plaatsing van de vissteigers: “Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook echt wat. Dit is een voorziening waar je trots op mag zijn en ik weet zeker dat veel inwoners van Hellevoetsluis en recreanten hier veel plezier aan zullen beleven.” Wethouder Aart-Jan Spoon staat naast Joop Bongers op de steiger en ook hij is in zijn nopjes met de nieuwe aanleg. “Ik ben blij met deze mooie oplossing, er liggen nu tien vissteigers op een prachtige locatie.“

Aangepast ontwerp
De vissteigers zijn volgens een nieuw, aangepast ontwerp gebouwd. Eerst is de bovenlaag verwijderd, want een deel van de stortstenen daaronder was weggespoeld. Aan de buitenkant zijn grotere, zwaardere stenen geplaatst ter bescherming. Stenen van 60 tot wel 300 kilo per stuk. Daar bovenop zijn betonnen vloerplaten geplaatst.

Natuur
Sportvisserij Nederland is eigenlijk ook een Natuurorganisatie. “Wij weten erg veel van het leven onder water en doen veel onderzoek”, legt Joop uit. “En daarom zijn wij ook een partner van Natuurmonumenten. Wij rusten soms vissen uit met zendertjes om te zien hoe en tot waar ze zwemmen en waar zich obstakels bevinden. Vervolgens proberen we een oplossing te vinden. Want de biotoop, de visserijstand en de natuur in het algemeen staan hoog in ons vaandel.” Joop is niet meer te stoppen en vertelt dat educatie van de jeugd ook een belangrijke taak is van Sportvisserij Nederland. “We geven jaarlijks meer dan 600 lessen op bassisscholen en daar leren we de kinderen echt niet alleen hoe ze een hengel moeten vasthouden. We leggen ook uit wat het belang is van waterplanten en zetten bijvoorbeeld Enzo Knol in om de jeugd via zijn vlog te bereiken." Aan het einde van zijn betoog wijst Joop op de resultaten van het Droomfondsproject Haringvliet, die erg belangrijk zijn voor dit gebied.

Wandelen, fietsen en vissen
De coronacrisis heeft het vissen volop extra in de schijnwerpers gezet. Mensen zaten opeens veel thuis en in hun eigen omgeving. En wat is dan fijner om lekker veilig buiten in de natuur een hengeltje uit te werpen? Het aantal leden van Sportvisserij Nederland is met ruim 10% gegroeid naar 675.000. “Qua grootte zijn wij na voetbal de grootste sportbond, nog voor de tennisbond. Wij hebben leden in alle leeftijdsklassen, pakweg van 8 tot 80 jaar,” vertelt Joop enthousiast. En ook buitenlanders weten het Nederlandse viswater te waarderen. “Onze website https://www.fishinginholland.nl wordt druk bezocht. Vooral veel Duitsers vissen in Nederland, maar ook Belgen en Polen.

Catch and release
Het merendeel van de in binnenwater gevangen vis wordt teruggezet. “Dat noemen we catch and release. Zeevissers nemen meer van hun gevangen vis mee naar huis”, vervolgt Joop Bongers – die speciaal voor de nieuwe vissteigers helemaal uit Velp naar Hellevoetsluis is gereden – zijn verhaal. “Je kunt zoals hier vissen vanaf de wal, vanuit een bootje of kano, of met een schip de zee op. De mogelijkheden zijn vrijwel onbegrensd en zeker hier in en rond Hellevoetsluis heb je dit alles binnen handbereik.

Ondiep
Of (sport)vissers daadwerkelijk gebruik van de vissteigers zullen gaan maken, is nog maar de vraag. Uit navraag onder een aantal vissers blijkt namelijk dat dit stukje Haringvliet niet het meest ideale visstekje is. Het is er ondiep waardoor er weinig vis zit. We leggen deze vraag voor aan Joop en hij heeft toch een andere mening: “We hebben de tien vissteigers niet zonder reden hier gelegd, zoals je ziet liggen ze allemaal in een soort ‘kom’, enigszins beschut. Omdat het water hier niet zo diep is, is het wat sneller opgewarmd en zeker in het vroege voorjaar zal dat meer vissen trekken dan in een gebied met dieper water. Het enige dat je moet doen is je materiaal aanpassen aan de omstandigheden en dan heb je een prima visstek hier.”

Wens
Op de vraag of Joop nog wensen heeft in dit gebied, hoeft hij niet lang na te denken. “De visplekken aan het kanaal worden hopelijk binnenkort gerenoveerd, daar hebben wij een subsidie voor beschikbaar gesteld. Maar een trailerhelling, dat is iets wat wij op dit moment nog missen.” Wethouder Aart-Jan Spoon is zoals een goed wethouder betaamt op de hoogte van deze wens. Hij vertelt dat de druk hiervoor op de ketel staat, maar dat de aanleg van een trailerhelling wacht op nader onderzoek van Rijkswaterstaat. “We vinden het heel belangrijk dat de helling er spoedig komt, maar ik vraag nog even geduld. Ik ben blij dat we nu samen bij deze voorziening voor de sportvissers staan, een voorziening die na goed overleg tussen onze organisaties tot stand is gekomen.”

Droomfondsproject Haringvliet
In het najaar van 2018 gingen de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden op een kier. Daardoor komt er hier weer een verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee. Zes natuurorganisaties hebben samen met de regio en met steun van de Nationale Postcode Loterij de handen ineengeslagen om deze kans te pakken voor herstel van de dynamische delta, die het Haringvliet ooit was. De natuur waar zij aan werken, biedt niet alleen voedsel, rust en broedplekken voor (trek)vissen en -vogels, maar ook volop mogelijkheden voor de mens om te genieten. Op steenworp afstand van Rotterdam kan de regionale economie daar zijn voordeel mee doen.

Droomfondsproject Haringvliet is een unieke samenwerking tussen ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Wereld Natuur Fonds, en is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant