Afbeelding

Rondleiding militair erfgoed Hellevoetsluis

Algemeen 444 keer gelezen

Op zondag 2 augustus 2020 organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis haar derde serie rondleidingen van dit jaar over het rijk aanwezige militaire erfgoed in de vesting van Hellevoetsluis.

Met maatregelen in het kader van de bestrijding van het Corona virus heeft men al eerder rondleidingen georganiseerd. Door de verruiming van de maatregelen was dat weer mogelijk. De stichting heeft hiervoor een protocol opgesteld. Het protocol is succesvol uitgevoerd tijdens de eerdere rondleidingen. Men gaat dus op dezelfde voet verder met deze reeks aan rondleidingen.Het protocol is te raadplegen op de site: www.fronttaal.info.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog
Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". De laatste oorlog ligt al 75 achter ons, maar sporen van de impact van deze Tweede Oorlog zijn nog steeds zichtbaar. De rondleiding gaat specifiek over die sporen, die in de Hellevoetse vesting zijn achtergebleven.Tijdens de wandeling loopt u met een gids door de vesting waarbij ondermeer de FlAk bedding bezocht zal worden.Op deze FlAK bedding stond in de oorlog luchtdoelgeschut.Ook zal worden stil gestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van o.a. het Maasflottielje. Met het zogenaamde Kleinkampfmittel werd de konvooivaart op Antwerpen aangevallen nadat de slag om de Schelde vrije toegang tot Antwerpen had gegeven aan de geallieerden.

Kustbatterij
Deze rondleiding organiseert men al de langere tijd, maar blijft nog altijd boeien, er is immers heel veel te zien. Om 13:00 uur start deze rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en zal het tijdsbeeld behandelen van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog. Het grote kanon met een kaliber van 24 cm. beschermde - met een totaal van 13 stuks - de Hellevoetse vestinghaven. Hoe oud dit kanon is en hoe het werkte, gaat u horen tijdens deze wandeling met gids. Dit unieke kanon, de eerste grote achterlader in het Nederlandse leger, is in 2013 teruggeplaatst op zijn originele plek. De loop is authentiek, het affuit een reproductie. Ook ondergronds is er het nodige te zien, u zult dit ervaren door een bezoek aan de caponnière. Vanuit dit object werd de kustbatterij beschermd en de mijnen in het Haringvliet bediend.

De kosten voor de rondleidingen bedragen elk € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.Aanmelden is noodzakelijk. 

U kunt voor aanmelding het formulier invullen op de site https://www.fronttaal.info, waarbij u een keuze maakt voor één van de rondleidingen. Na aanmelding ontvangt u aanvullende informatie. Telefonisch aanmelden is ook mogelijk, belt u daarvoor met het nummer 06 31 25 49 09.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant