Afbeelding

Zomernota 2020, gaat het de burger geld kosten?

Algemeen 1.012 keer gelezen

In de gemeenteraadsvergadering van 9 juli jl. werd de zogeheten zomernota besproken.

De Zomernota zelf kent geen financiële consequenties. Het is een opmaat naar de begroting 2021-2024. Het is als het ware een voorspelling op wat komen gaat in de komende jaren. Basis voor de zomernota zijn de bevindingen uit de eerste bestuursrapportage 2020 en de jaarrekening 2019.

Beperkte financiële ruimte
Gemeenten in Nederland staan voor een begrotingsjaar dat onvergelijkbaar is met andere jaren. De coronacrisis, de forse kosten die crisisorganisaties en Veiligheidsregio’s nu maken, vormen een onverwachte uitdaging. Daarnaast zijn er de gevolgen van de decentralisatie-beleid van het kabinet: steeds meer taken worden overgeheveld naar de gemeenten en dat zorgt allemaal voor een flink aantal onzekerheden en financiële zorgen.

Mede onder druk van het onverwachte tekort over 2019 zijn er reeds maatregelen genomen. Zo is onder andere de inhuur van personeel op het gemeentehuis fors teruggebracht. Daarnaast moet er worden voorgesorteerd op wat er de komende twee jaar nodig is om de nieuwe gemeente op Voorne te vormen. Men noemt dit ‘fit aan de start’ op het gemeentehuis.

Alles bij elkaar zorgt dit er voor dat er moet worden nagedacht welke beleidsvoornemens nog uitgevoerd kunnen worden, waar besparingen mogelijk zijn en hoe de inkomsten van de gemeente verhoogd kunnen worden. De gemeente streeft naar een exploitatie die vanaf 2021 zonder tekorten is. Dus geen onttrekkingen meer uit de algemene reserve.

Denkkader
Er is een zogenaamd denkkader ontwikkeld. Dit denkkader moet richting geven aan toekomstig beleid en handelen. In dit denkkader is gesteld dat de bestuursstijl is gericht op Samen Doen, met inwoners, organisaties en partners. Verder zal de nieuwe gemeente op Voorne in 2023 fit aan de start moeten staan. Mede daarom is het van groot belang dat de basis op orde is, qua bedrijfsvoering en meerjarenbegroting.

Om te voorkomen dat er eind dit jaar opnieuw ‘verrassingen’ optreden, is nu al geïnventariseerd welke risico’s er zijn. Door deze tevoren in te schatten, kan er ook vooraf met alle vertegenwoordigers worden besproken of en zo ja welke maatregelen getroffen moeten worden. En welke keuzes moeten worden gemaakt. Hierbij zal de dialoog met organisaties en inwoners gezocht worden om tot bewuste keuzes te komen.

Er worden de komende weken verschillende gedetailleerde scenario’s uitgewerkt. Deze zullen op 17 september aanstaande worden besproken in de Commissie algemene zaken en middelen (AZM).

Risico’s
Er is een aantal risico’s benoemd die gevolgen kunnen hebben voor de resultaten over het jaar 2020. Allereerst is daar Corona. Bij het rijk is reeds door veel gemeenten aangekaart dat allerlei kosten extra drukken op de gemeentelijke budgetten. Nog niet alle kosten kunnen precies worden ingeschat, maar dat er in 2020 eenmalig op de algemene reserve zal moeten worden afgeboekt, is wel duidelijk. Het effect voor de begroting 2021 zal pas in de loop van dit jaar duidelijk zijn. De gemeente hoopt op een compensatie vanuit het rijk.

Een andere bron van financie¨le zorg is het nieuwe automatiseringssysteem. De verdere implementatie zal structurele gevolgen met zich meebrengen voor de begroting.

Tot slot is er de herverdeling van het gemeentefonds. Dit is het geld dat gemeenten ontvangen vanuit het rijk om hun taken uit te voeren. De meest recente informatie is, dat Hellevoetsluis er € 33 per inwoner op achteruit zal gaan vanaf 2022. Dat betekent een totaalbedrag van 1,3 miljoen euro.

Op zoek naar geld
De gemeente moet dus op zoek naar geld. En als dat het geval is, dan ontkomt men er niet aan dat de inwoners hier iets van gaan merken! Waar denkt men nu aan en welke onderwerpen gaan we terugzien in de scenario’s die in september op tafel komen?

Een verhoging van de onroerendezaakbelasting en leges die de gemeente heft is één van de methodes om meer geld binnen te halen. Het subsidiebeleid is al vaker aangehaald als optie om minder uit te geven. Ook deze keer zal dit beleid nogmaals tegen het licht gehouden worden.

Het Innovatiefonds dat nog maar kort geleden in het leven werd geroepen om ideeën van burgers te kunnen uitvoeren, lijkt nu al weer te gaan sneuvelen.

Een andere optie is de privatisering van de haven en de gemeentelijke ligplaatsen

En last-but-not-least zal er ook binnen het sociaal domein worden gezocht naar bezuiniging. Het verminderen van zogenaamde dure zorg heeft hierbij aandacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant