Afbeelding
Picasa
Foto van Vroeger

De Rijksstraatweg

Algemeen 1.369 keer gelezen

Nadat de Duitse bezetter zich op 5 mei 1945 had overgegeven, was er voor de inwoners van Nieuw-Helvoet nog geen sprake van feest. Terwijl de bevrijding in de meeste plaatsen in het land uitbundig werd gevierd, wachtten zij verspreid over het land en de regio nog steeds op het droogmalen van hun woongebied. 

Toen de Duitsers besloten gedeelten van Voorne onder water te zetten, hadden zo’n 2200 Nieuw-Helvoeters hun woonplaats in het voorjaar van 1944 moeten verlaten. Pas in de zomer van 1945, ruim nadat Nederland was bevrijd, kwam er schot in hun terugkeer. Wat de bewoners toen aantroffen, stemde niet tot vrolijkheid. Niet alleen het water had in de ondergelopen woningen en bedrijfspanden zijn sporen nadrukkelijk nagelaten, ook was er door menselijk toedoen flinke materiële schade ontstaan. 

Daarnaast bleek ook het verschil tussen ‘mijn en dijn’ in dat laatste oorlogsjaar bij veel mensen onder water te zijn verdwenen. Het ondergelopen gebied was voor velen als vrijzone beschouwd, waar niet alleen achtergebleven bezittingen waren geplunderd, maar ook op grote schaal vernielingen aangericht. De kater was voor veel bewoners bij terugkeer in hun oude omgeving dan ook enorm. Behalve beschadigde of gesloopte huizen, verdwenen ofwel gestolen huisraad, en een dikke laag achtergebleven modder, was ook de begroeiing langs de Rijksstraatweg het slachtoffer van de inundatie geworden. 

Nadat het gebied weer was drooggemalen, restten nog de bladloze staketsels van wat voor de oorlogsjaren nog een indrukwekkende bomenrij was. Alle bomen moesten tenslotte worden gerooid. Op naoorlogse foto’s is goed te zien hoe het karakter van de Rijksstraatweg daardoor werd veranderd. Op bovenstaande foto de situatie net na de drooglegging van de Rijksstraatweg, t.o. het huidige restaurant Tomiko. Een dode, ontwortelde boom heeft in zijn val ook nog eens het dak van een van de woningen beschadigd.

(foto Stadsmuseum)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant