Afbeelding

Wethouder van der Velde bezoekt de Kinderkoepel

Algemeen 612 keer gelezen

Hellevoetsluis - Woensdag 8 juli bezocht wethouder Hans van der Velde (onderwijs) peuteropvanglocatie Waterwoezels van de Kinderkoepel aan de Branding. Hij werd daar ontvangen door de heer Ed Knegt (directeur), Arida Spek (locatiemanager) en pedagogische medewerkers Jolanda en Iris. Tijdens de lunch van de kinderen vertelden zij de wethouder over de voordelen van het extra aantal uren wat voor peuteropvang beschikbaar is gekomen.

Het aantal uren voorschoolse educatie (VVE) en Peuteropvang is per 1 mei door de gemeente uitgebreid van 10 naar 16 uur per week. De gemeente geeft de Kinderkoepel hiervoor subsidie. Landelijk gaat deze wijziging per 1 augustus 2020 in.

Alle peuters gaan door de wijziging langere dagdelen naar de peuteropvang. De extra tijd geeft mogelijkheden om het aanbod voor de peuters te verbeteren. Op de peuteropvang wordt gewerkt met thema’s. Elk thema duurt nu bijvoorbeeld zes in plaats van drie weken. Door de herhaling van het onderwerp en activiteiten leren de peuters nieuwe woorden en begrippen en groeien zij in zelfstandigheid.

De kinderen die in aanmerking komen voor VVE gaan voortaan 5 dagdelen (1 lang dagdeel meer dan voorheen) naar de peuteropvang. In dit vijfde dagdeel krijgen de kinderen een verdiepend aanbod, waarin ook aansluiting gezocht wordt met het basisonderwijs.?Zij lunchen dan ook met elkaar, als activiteit. De lunch biedt niet alleen een rustmoment, maar peuters leren zo ook sociale vaardigheden en oefenen met het smeren van hun eigen boterham bijvoorbeeld hun fijne motoriek.

Via PeuterPlusPlan, het kind-volgsysteem van de Kinderkoepel, worden alle ontwikkelingen van de peuters bijgehouden. Er wordt gekeken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling, taal, rekenen en motoriek van de peuters. Het volgsysteem biedt een duidelijk beeld van de ontwikkeling van het betreffende kind en biedt inspiratie om aan de slag te gaan met de peuter, het nodigt uit om te kijken naar het pedagogisch handelen op de groep, naar de aanwezige en beschikbare materialen en de activiteiten die worden aangeboden. “Zo krijgt elke peuter de beste kans om zich te ontwikkelen in zijn eigen tempo,” aldus Ed Knegt van de Kinderkoepel.

Wethouder van der Velde bracht een bezoek aan de Kinderkoepel om met eigen ogen te kunnen zien wat de urenuitbreiding betekent voor kinderen en hun ouders. “In Hellevoetsluis vinden we het belangrijk dat kinderen gelijke kansen krijgen en zodoende met gelijke kansen kunnen starten aan hun schoolloopbaan op het basisonderwijs. Met hulp van deskundigen hebben we gezocht naar een goede invulling van de extra VVE uren. Ik ben blij om van de Kinderkoepel te horen dat de eerste indrukken en resultaten zeer positief zijn.”

Vanwege de Corona-maatregelen is de peuteropvang een aantal weken gesloten geweest. Net als in de zomerscholen, heeft de kinderopvang daarom de mogelijkheid om hun VVE peuters een aantal extra weken VVE te bieden. De Kinderkoepel maakt hier gebruik van. De VVE peuters van de Kinderkoepel kunnen tijdens de eerste 3 weken van de zomervakantie, 3 dagdelen extra naar de peuteropvang van de Kinderkoepel. Deze dagdelen zijn voor ouders gratis, omdat de Rijksoverheid hiervoor subsidie heeft gegeven. De ouders ontvangen een dezer dagen de uitnodiging voor hun kind(eren).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant