Afbeelding

Gemeenteraad stemt unaniem voor eerlijke verdeling sociale huurwoningen

Algemeen 1.749 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op donderdag 25 juni heeft de gemeenteraad van Hellevoetsluis de verordening woonruimtebemiddeling unaniem vastgesteld.

Om ervoor te zorgen dat sociale huurwoningen zo eerlijk mogelijk verdeeld worden onder woningzoekenden, staat in de verordening onder andere op welke manier wooncorporaties hun huurwoningen mogen aanbieden en onder welke voorwaarden iemand in aanmerking kan komen voor een urgentieverklaring. De verordening is opgesteld in samenwerking met de veertien andere gemeenten in de regio die ook gebruikmaken van Woonnet Rijnmond voor het aanbieden van de sociale huurwoningen. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de voorwaarden voor een urgentieverklaring in al die gemeenten hetzelfde. Deze versie vervangt die verordening van 2015 die geldig was tot 1 juli 2020. Een van de aanpassingen is dat de doorstroming van bepaalde woningtypen nu sneller kan omdat gemeenten nu makkelijker kunnen experimenteren met de woonruimteverdeling.

Huren in eigen gemeente
De verordening biedt ook de mogelijkheid om een beperkt aantal Hellevoetse sociale huurwoningen met voorrang aan te bieden aan mensen die uit Hellevoetsluis komen. Het gaat hier dan om 25% van de totale woningvoorraad. In de praktijk blijkt dat ondanks die beperkte mogelijkheid de meeste Hellevoetse huurwoningen verhuurd worden aan mensen die al in Hellevoetsluis wonen.

Unanieme stemming
In hun verklaringen hebben alle raadsfracties positief gereageerd op de verordening. IBH sprak daarnaast de hoop uit om in de toekomst een nog hoger percentage sociale huurwoningen voor Hellevoeters te reserveren. GroenLinks vroeg om extra aandacht voor het afschaffen van de verhuurdersheffing. Volgens de fractie kunnen woningcoöperaties hun woonbestand hiermee in de toekomst beter uitbreiden. De PvdA ziet als aanvulling mogelijkheden in de ontwikkeling van flexwoningen en tiny houses. De VVD voegde er aan toe dat Hellevoetsluis binnen de wettelijke mogelijkheden woningen moet blijven toewijzen aan eigen inwoners. Het CDA vindt het toepassen van maatwerk aansluitend bij de behoeften van bewoners erg belangrijk. D66 sprak tot slot over een mooie verordening die de steun van de fractie krijgt.

Eerlijke verdeling woningaanbod
De woningmarkt staat al een aantal jaar flink onder druk, met als gevolg dat het lastig is om een nieuwe woning te vinden in Hellevoetsluis. Dit geldt voor een koopwoning, voor een sociale huurwoningen, maar zeker ook voor de midden huur/koop woningen. De nieuwe verordening lost het tekort aan woningen niet op, maar stuurt er op dat in de toekomst zo min mogelijk mensen worden benadeeld door het krappe aanbod van sociale huurwoningen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant