Burgemeester en wethouder op bezoek bij kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie.
Burgemeester en wethouder op bezoek bij kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie.

Bewoners en personeel Herbergier Hellevoetsluis; een groot gezin in coronatijd

Algemeen 2.095 keer gelezen

Hellevoetsluis - Jaco en Els van Dasler, de zorgondernemers van Herbergier Hellevoetsluis stonden al in de grote tuin bij hun zorgboerderij te wachten toen burgemeester Milène Junius en wethouder Hans van der Velde arriveerden.

Het college van burgemeester en wethouders bezoekt sinds enige tijd bedrijven en instellingen binnen Hellevoetsluis om in gesprek te gaan met de ondernemers over hoe zij deze periode ten tijde van de coronacrisis ervaren. Na een korte rondleiding door de prachtige tuin en langs de jeu-de-boules- baan werd het gezelschap ontvangen in de huiskamer van de zorgondernemers. Herbergier is een zorgconcept waarbinnen de bewoners zo veel als mogelijk met elkaar samenleven in één huishouden. Er wordt 24-uurs zorg geleverd met veel persoonlijke aandacht en liefde.
De burgemeester opent het gesprek met de vraag hoe Jaco en Els in Herbergier in Hellevoetsluis zijn terechtgekomen en hoe veel bewoners er zijn?

Herbergiersechtpaar
Els: “Ik had zelf een dementerende oma en toen we haar lang geleden bezochten in zo’n ouderwets verpleeghuis zeiden Jaco en ik tegen elkaar dat we dat later anders zouden gaan doen. Op een gegeven moment hebben we de knoop doorgehakt en hebben we gesolliciteerd om als echtpaar een Herbergier te mogen runnen. Franchiseorganisatie De Drie Noteboomen stelt hieraan namelijk strenge eisen. We doorliepen de procedure met succes en nu bieden we hier zorg aan, zoals zorg volgens ons hoort te zijn.”

Van ‘Oh Heideroosje’ tot ‘She loves me’
De Drie Notenboomen helpt je prima op weg, met de financiering, de bouw en de voorbereidingen om iets dergelijks op poten te zetten. “Wij hadden het geluk om al tijdens de bouw van ons pand aanwezig te zijn, dus we konden er echt een persoonlijke stempel op drukken, tot de plek voor een extra stopcontact aan toe,” geeft Jaco aan. Jaco gaat verder: “Er zijn 19 bewoners, verdeeld over 17 appartementen, we hebben twee echtparen namelijk. Onze jongste bewoner is 67 jaar, de oudste 92.” Jaco vertelt erbij dat er dus sprake is van verschillende generaties. “De één zingt ‘Oh Heideroosje’ uit volle borst mee en de ander kent liedjes van de Beatles uit z’n hoofd.”

Coronacrisis
“Zijn jullie de coronaperiode goed doorgekomen”, vraagt de burgemeester oprecht geïnteresseerd en wethouder Hans van der Velde voegt hieraan gelijk de vraag toe of er op dit moment zaken zijn waar ze tegenaan lopen? “We maakten ons uiteraard zorgen om de gezondheid van onze bewoners en de medewerkers. Gelukkig zijn er bij ons geen zieken geweest, hoewel enkele personeelsleden voor de zekerheid twee weken zijn thuisgebleven. Dat was best moeilijk voor beide partijen. Ze belden ons na enkele dagen op dat ze wel weer konden komen werken, maar we moesten natuurlijk streng zijn,” vertelt Els hierover. “En we moesten aan sommige bewoners steeds uitleggen waarom de visite niet binnen mocht komen. Bewoners begrepen wisselend wat er aan de hand was, een enkeling werd juist rustiger omdat er minder prikkels van buitenaf waren. Alles bij elkaar zijn we er goed doorheen gekomen. We hebben ons familie-netwerk frequenter gevuld met foto’s en sommigen mensen geholpen met beeldbellen. Eén van de bewoners had zelfs regelmatig contact met familie in Nieuw Zeeland en Frankrijk.”

Eén gezin? 
Jaco geeft aan dat ze nu tegen een probleem oplopen als ze een uitstapje willen maken. “Mogen we nu wel of niet met meerdere mensen in onze bedrijfsbus omdat we feitelijk één gezin vormen met één huisadres? Worden de bewoners gezien als één gezin? En hoe zit dat dan met het personeel? De burgemeester toont zich erg begripvol en belooft deze vraag neer te leggen in haar gesprek met de Veiligheidsregio.

Kaartjes, koekjes en een clown
Els wil graag de meelevende inwoners van Hellevoetsluis hartelijk bedanken. “We hebben heel veel kaarten gekregen, koekjes, kinderen brachten zelfgemaakte cakejes, een clown kwam de ramen zemen, er is buiten gezongen, te veel om op te noemen. “Dat was hartverwarmend!”. Op de vraag of er nog nieuwe inzichten zijn gekomen is de reactie dat extra aandacht voor hygiëne zeker zal blijven. “En we zijn als Herbergiers in het land ook naar elkaar gegroeid. We hebben van elkaars ervaringen geleerd en toen een Herbergier in Brabant in personele problemen kwam hebben we met een groepje Herbergiers zelfs dagelijks voor hen gekookt.”

Op de vraag of deze zorgondernemers een toekomstige ontwikkeling zien naar kleinschaliger woongemeenschappen in de zorg antwoordt Jaco dat hij de huidige diversiteit ziet blijven bestaan. “Sommige mensen zijn niet geschikt om zo samen en open te leven zoals wij hier aanbieden. Die hebben behoefte aan meer veiligheid en geborgenheid en dan kom je toch bij een andere instelling terecht.

Els vertelt dat ze bij Herbergier van een ‘interesselijst’ spreken voor mogelijk nieuwe bewoners en niet van een wachtlijst. Een wachtlijst suggereert namelijk dat er een bepaalde volgorde is waarbinnen je op een gegeven moment in aanmerking komt voor een plaats. “We kijken hoe een mogelijk nieuwe bewoner is en of dat aansluit bij de groep mensen die al bij ons woont. We proberen een bepaalde diversiteit aan te houden, wat de leefbaarheid ten goede komt. Over interesse hebben we zeker niet te klagen en dat geldt precies hetzelfde voor benodigd personeel. De mensen willen graag bij ons werken, omdat wij een platte organisatie zijn en het bij ons geheel draait om te geven van zorg en het meedraaien in het grote gezin dat wij vormen.”

Herbergier Hellevoetsluis is gelegen aan de rand van de wijk Ravense Hoek en gevestigd in een sfeervolle woonboerderij. Iedere bewoners heeft een eigen kamer met douche en toilet, die naar eigen smaak kan worden ingericht. Uitgangspunt is dat iedere huisgenoot de rest van zijn leven in de Herbergier blijft wonen, met de ondersteuning en de zorg die nodig is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant