Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Column uit de raad

Nu drie gemeenteraden, straks één gemeente

Algemeen 462 keer gelezen

Hellevoetsluis - Er is veel, heel veel gebeurd sinds raadsleden uit Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne op 25 oktober 2018 unaniem uitspraken dat drie gemeenten met één ambtenarenapparaat, de WerkOrganisatieVoorne (WOV), een slecht idee was. Al snel daarna werd dit dan ook in de drie raden afzonderlijk bevestigd en de stekker werd uit de WOV getrokken. 

Door Daan Dankaart, PvdA

Ruim een jaar werd door de raden hard nagedacht en na Brielle en Westvoorne, sloot Hellevoetsluis in maart de reeks door eensluidend het principebesluit te nemen voor een gezamenlijke bestuurlijke toekomst voor onze nu nog drie gemeenten op Voorne, waarschijnlijk op 1 januari 2023. En dan start een wettelijk vastgelegd traject waarin de drie colleges aan zet zijn om de diversiteit van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne te stroomlijnen tot een enkele gemeente met tien mooie kernen. Dan zijn de colleges aan zet om de leiding te nemen, maar niet zonder de inbreng te waarborgen van de inwoners, ondernemingen, verengingen en instellingen. Maar het WOV-debacle heeft geleerd: ook niet zonder de broodnodige ‘vinger aan de pols’ van de drie raden.

Een Plan van Aanpak en een Verordening Fusiecommissie worden opgesteld voor het hele traject naar de eenwording over ruim tweeënhalf jaar, en deze liggen nu voor om deze week in de drie raden vast te stellen. Over de fusiecommissie en haar verordening valt wel iets meer te vertellen. Met het principebesluit werd besloten dat de raden een fikse vinger in de pap willen houden, en daar is de Fusiecommissie voor. Een commissie van vier raadsleden uit elke gemeente, zoals voorgesteld wordt? Of één per fractie, samen achttien commissieleden? En wie dan wel? Genoeg om oneindig over door te praten. En dan komt corona, en afstemmen wordt ineens veel complexer. Elk overleg loopt ineens veel stroever en kost meer tijd; tijd die we niet hebben, want over enkele dagen moeten de raden wel eensluidend besluiten.

Dit proces blijkt net een trechter: je begint breed, en met heen en weer bellen, mailen, videocallen komt alles steeds dichter bij elkaar. De Partij van de Arbeid heeft er dan ook alle vertrouwen in dat op 28 mei alle visies, gedachten en meningen als een mooie Verordening onder uit de trechter zijn gestroomd.

Op naar een mooie en sterke gemeente Voorne.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant