Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Plaatsing drie nieuwe windturbines Haringvlietdam eind 2024 gereed

Algemeen 1.053 keer gelezen

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis gaat de zes huidige windturbines die aan de buitenzijde van de Haringvlietdam staan worden vervangen door drie nieuwe windturbines die aan de binnenzijde van de Haringvlietdam zullen worden geplaatst. 

Hellevoetsluis moet in totaal 12 MW windenergie opwekken, daarover zijn regionale afspraken gemaakt. De drie windmolens aan de binnenzijde van de Haringvlietdam kunnen elk ruim 4 MW aan windenergie leveren. Daarmee kan aan de opgave worden voldaan. De huidige windmolens leveren in totaal circa 3,6 MW aan windenergie op.  Het bedrijf E-Connection, dat de windmolens gaat ontwikkelen en exploiteren,  is komende maanden vooral bezig met aanvullend onderzoek naar de precieze mogelijkheden op de locatie. Aanvullend natuuronderzoek zou eind van dit jaar gereed moeten zijn. Ook worden er gesprekken gevoerd met omwonenden.  De verwachting is dat de vergunningen voor de nieuwe windturbines in 2021 worden aangevraagd. Waarschijnlijk zal de bouw in 2023 starten en kunnen de windturbines kunnen dan eind 2024 in gebruik zijn.

De nieuwe windturbines worden bij het Quackstrand geplaatst. Een plek waar recreanten in de zomermaanden volop gebruik van maken; het  opnieuw inrichten van het recreatiegebied  is nog niet afgerond. Het strand is inmiddels wel verbreed en de parkeerplaatsen zijn opgeleverd. De werkzaamheden aan het Quackstrand worden naar verwachting eind 2020 afgerond.

Komende jaren geen boothelling
De oude boothelling is al verwijderd. Tot de nieuwe botenhelling gereed is kunnen bij het Quackstrand geen boten te water worden gelaten. De bouw van de nieuwe botenhelling en aanlegsteiger, moet volgens de gemeente  wachten tot vaststaat dat de nieuwe windturbines geen negatief effect hebben op de veiligheid van de dam. Zij geeft aan dat er onderzocht moet worden of de botenhelling en aanlegsteiger in combinatie met de windturbines effect hebben op de veiligheid van de dam. Pas als vaststaat dat er geen negatieve effecten zijn kan de bouw van de botenhelling en aanlegsteiger plaatsvinden. Dit kan nog enkele jaren duren volgens de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant