Afbeelding
Koop Lokaal

Inloophuis Entrada, contact met lotgenoten met een lach en een traan

Algemeen 719 keer gelezen

Hellevoetsluis - Inloophuis Entrada is opgezet om mensen met kanker en hun naasten een open huis te bieden waarbij laagdrempeligheid voorop staat.

Op 18 juli 2017 is in gemeente Nissewaard het eerste inloophuis van Entrada in Abbenbroek geopend. Inmiddels zijn er meerdere inloophuizen op Voorne-Putten waarvan de locatie in Spijkenisse aan de M.A. de Ruijterstraat en de locatie aan de Bremstraat in Hellevoetsluis twee nieuwe locaties zijn. Net voor de overhandiging van de sleutel van de locatie in Spijkenisse brak corona uit dus daar is op heden nog geen gebruik van gemaakt. “Zodra de lockdown opgeheven wordt, zullen wij op al onze locaties weer mensen kunnen gaan verwelkomen”, vertelt Yvonne Verhoeff.

Coördinatoren Yvonne Verhoeff en Marie-Anne Esser zijn beiden ervaringsdeskundigen. Wanneer je de diagnose kanker krijg, staat je wereld op zijn kop. Er komt veel op je af zoals angst, verdriet, boosheid, onzekerheid en de moeilijke taak het te vertellen aan je dierbaren. Er komen zware en ingrijpende behandelingen die nodig kunnen zijn. Wanneer de behandelingen voorbij zijn begint je nieuwe leven; het leven na de kanker. Je moet wennen aan dit leven. De dagelijkse dingen die je normaal doet zijn nu te veel. Je bent kwetsbaar en voelt je soms onbegrepen. “Een inloophuis is dan een prettige manier om van gedachten te wisselen met mensen die hetzelfde hebben gemaakt of nu meemaken”, geeft Marie-Anne aan.

“Vaak besluiten mensen heel spontaan om toch maar eens een kijkje te gaan nemen in het inloophuis omdat ze vragen hebben, omdat ze graag in contact willen komen met lotgenoten of omdat ze eenzaam zijn”, gaat Yvonne verder. “Afstand zou in ieder geval geen belemmering moeten zijn om een inloophuis te bezoeken. We brengen de inloophuizen naar de mensen toe en daarom zijn er inmiddels al vier inloophuizen van Entrada op Voorne-Putten.

Ontmoeten & informatie uitwisselen 
Overigens is de locatie in het Cultuurhuis in Hellevoetsluis bij uitstek geschikt om nieuwe mensen te ontmoeten, een praatje te maken, een kopje koffie en informatie uit te wisselen. De Bremstraat daarentegen heeft het kleinschalige en gezellige van een huiskamer met een keukentje waar je behalve op een ontspannen manier met lotgenoten kunt praten of kiezen voor leuke activiteiten samen of alleen. Ook de locaties in Spijkenisse en Abbenbroek bieden steun van lotgenoten en leuke activiteiten zoals lunches, een bootreis, een crea-beamiddag onder begeleiding van het createam. Ook worden er in Hellevoetsluis boeiende lezingen gegeven over uitlopende onderwerpen onder meer voeding of massage bij kanker. De behoefte aan informatie en lotgenotencontact is groot, ook nu in de coronatijd. Naar verwachting gaan de inloophuizen september weer open.

Onder de aandacht
Entrada wordt door enkele ziekenhuizen, zoals het Spijkenisse Medisch Centrum, alsook door huisartsen onder de aandacht gebracht voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. “En juist dat opmerkzaam gemaakt worden door een arts of verpleegkundige op bijvoorbeeld het inloophuis of andere initiatieven is prettig voor patiënten” zegt Yvonne, “want op het moment dat je ziek bent wil je er liever niet over nadenken waar kan ik naar toe met mijn verhaal en met mijn vragen.” Ziekenhuizen bieden zelf ook inloopmogelijkheden, maar vaak wil je als patiënt na je behandelingen zo snel mogelijk het ziekenhuis uit. En een inloophuis biedt dan een uitkomst en wel die warme omgeving om je verhaal te doen.

Het inloophuis draait volledig op vrijwilligers als zelfstandige stichting. De dagelijkse activiteiten die vrijwilligers uitvoeren zijn vooral in de rol van gastvrouw en/of gastheer. Overigens is de stichting nog op zoek naar een gastheer/gastvrouw. Het verzorgen van koffie en thee en een luisterend oor zijn de voornaamste taken. Ze worden goed opgeleid en begeleid zodat de bezoekers zich welkom en op hun gemak voelen bij een bezoek aan Entrada. Ook is de stichting inmiddels een leerbedrijf voor stagiaires van de Hogeschool Rotterdam.

Zodra de Lockdown van Buurthuizen veranderd is, kunnen wij u ook op de volgende locatie verwelkomen: Buurtkamer ons Midden Bremstraat 3, 3222 XA Hellevoetsluis. 

Cultuurhuis de Nieuwe Veste
Opzoomerlaan 106
3221AP Hellevoetsluis
Coördinator: Yvonne Verhoeff:Tel: 0631176470
Email: secretariaat.entrada@gmail.com

Dorpshuis AbbenbroekKerkplein 7
3216AK Abbenbroek
Coördinator: Marie-Anne Esser
Tel: 0631780131,
Email: coordinator.entrada@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant